НОВИНИ

Светът на висшата мода загуби една от иконите си - дизайнерът Карл Лагерфелд

На 85 години почина дизайнерът Карл Лагерфелд. Сигнали, че здравето на Лагерфелд е влошено, се появиха в края на януари, когато за първи път от близо 40 години, той не излезе, за да се поклони в края на ревю на своята модна къща "Шанел".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:45, 19.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Тесните тъмни костюми, бялата коса на опашка и задължителните слънчеви очила - освен с работата си, Карл Лагерфелд впечатлява и със собствената си визия. Роден през 1933 г. в Хамбург или поне така се твърди, защото често се шегува с журналистите и казва различна дата. На 14 заминава за Париж - уверен е, че модният свят е неговото място. Оказва се прав.

Работи за Балмин, Фенди и Клое. Но когато през 80-те поема ръководството на Шанел, се сдобива със статут на рок звезда. 10 години след смъртта на Коко Шанел, никой не вярва, че има човек, който да върне славата на марката.

Лагерфелд го постига и остава във френската модна къща до последния си ден. На въпроса какво го вдъхновява, отговаря така:

Карл Лагерфелд: Животът. Бъдещето. Важно е да оценяваме моментa тук и сега и да забравим за миналото.

Наричат го Кайзерът на модата. Скицира моделите си на ръка - нещо, което вече е рядкост. Близо половин век диктува тенденциите. Не се страхува да създава както висша мода, така и да сътрудничи с комерсиални марки, достъпни за всички.

Карл Лагерфелд: Никога не бих искал да живея друг живот. Щастлив съм с това, което имам.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национална кампания на БЛС срещу агресията над медици
Национална кампания на БЛС срещу агресията над медици
Общински служители предотвратиха продажбата на 14-годишно дете
Общински служители предотвратиха продажбата на 14-годишно дете