С масови протести, стачки, демонстрации и манифестации светът отбелязва Международния ден на труда. В Париж избухнаха сблъсъци. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. Задържани са над 200 души. Арести имаше и в Истанбул.

ПАРИЖ

Горящи кофи и автомибилни гуми срещу полицейски палки. Парижките улици отново се превърнаха в арена на сблъсъци. Към първомайските демонстрации се присъединиха и жълтите жилетки, които протестират от 26 седмици. За да следят за реда във френската столица са мобилизирани 7 400 полицаи. Предстоят изчисления на щетите от днешната демонстрация.

ИСТАНБУЛ

В Истанбул около 90 демонстранти бяха арестувани, след като се опитаха да влязат на площад Таксим. Властите не разрешиха там да има демонстрация. Не бяха допускани и туристи от съображения за сигурност. Преди 4 години на първомайската демонстрация на "Таксим" загиват 37 души. Оттогава всяка година от всички райони на Турция в Истанбул пристигат хора, за да положат цветя пред паметника на жертвите.

ГЪРЦИЯ

Гърция осъмна със закотвени фериботи. Традиционно Деня на труда там се отбелязва със стачки. Много влакове днес не се движат. Метрото в Атина не работеше в продължение на няколко часа. Спряха и автобусите. Синдикатите настояват за по-високо заплащане и ограничаване на безработицата.

ПО СВЕТА

В Русия отбелязаха Деня на труда с манифестации. За Деня на труда шествия бяха организирани и в много азиатски държави.