НОВИНИ

Светът скърби за Шимон Перес

Преди две седмици, 93-годишният бивш израелски президент получи инсулт и беше поставен в изкуствена кома. Рано тази сутрин, семейството му съобщи новината за смъртта му. Шимон Перес беше един от "бащите основатели" на Израел. Посвещава огромна част от политическата си кариера на борбата за мир между Израел и Палестина. Заради ролята си в мирните преговори, той получи Нобелова награда за мир през 1994-та година. Два пъти е министър-председател, а през 2007-ма, когато е на 83 години става и най-възрастния държавен глава на Израел.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:03, 28.09.2016
Чете се за: 01:34 мин.
По света

С минута мълчание, израелският кабинет отдаде почттта си към президента Перес. Премиерът на Бенямин Нетаняху не скри тъгата си.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Шимон Перес никога не спря да търси мир, да вярва в мира. Ръката му винаги беше протегната към нашите съседи. Макар и опита за мир да се провали, той ни научи, че никога не трябва да се отказваме, че никога не трябва да губим надежда. Двамата имахме разминавания по някои въпроси, но винаги съм уважавал мнението му. Ценях го и го обичах.

Гражданите на Израел също приеха с прискърбие новината.

Йона Коен, жител на Тел Авив: Дори не можем да го сравняваме с хората, които ни управляват днес. Не мога да повярвам, че си е отишъл.

Ицхак Амрам, жител на Тел Авив: Беше велик човек, миротворец, този, които обедини израелтяни, араби, евреи, християни. Няма да забравим него и делата му.

На другия полюс обаче, бяха палестинците.

Сами Абу Зухри, говорител на Хамас: Шимон Перес беше последният жив израелски лидер, виновен за окупацията на ивицата Газа. Смъртта му е края на една епоха. Палестинският народ ликува, че си отиде един престъпник, виновен за проливането толкова много кръв.

Абел Ал Хаким, палестинец от Рамала: Ръцете му са изцапани с кръвта на стотици палестинци. Той извърши много престъпления срещу палестинския народ, както и срещу араби. Създаде държавата Израел, създаде и ядрената им програма.

Настоящи и бивши политически лидери изказаха съболезнованията си. Американският президент Барак Обама написа, че ще запомни Перес като олицетворение на самия Израел.

Барак Обама, президент на САЩ: Той беше баща-основоположник на държавата Израел и държавник, чийто ангажимент към сигурността и постигането на мир се основаваше на непоколебимата му морална сила и на неговия непоклатим оптимизъм.

Бил Клинтън го нарече "гений с огромно сърце".

Бил Клинтън: Няма да забравя колко щастлив беше той преди 23 години, когато подписахме споразуменията от Осло на моравата на Белия дом, които поставиха началото на една ера на надеждата в израело-палестинските отношения.

Руският президент Путин също изпрати съболезнователна телеграма.

Владимир Путин, президент на Русия: Аз с удоволствие многократно общувах с този забележителен човек. Всеки път се възхищавах на неговите смелост, патриотизъм, мъдрост и далновидност, на умението му да стигне до сърцевината на най-сложните въпроси.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че Перес до последно е останал неуморен, в търсенето си на решение на израело-палестинския конфликт. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че той ще остане пример за подражание за всеки, който се стреми към мир.

Очаква се на погребението в петък да присъстват много високопоставени личности, сред които Барак Обама, семейство Клинтън, папа Франциск, принц Чарлз и канадският премиер Джъстин Трюдо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 нови трамвая тръгват в София
13 нови трамвая тръгват в София
Светият синод освободи митрополит Галактион
Светият синод освободи митрополит Галактион