НОВИНИ

Светът скърби заедно с Германия

Светът е съпричастен с болката на Германия. Световни лидери изразиха готовността си да съдействат на Берлин. Иран остро осъди кървавото нападение, извършено от млад германец, с ирански произход. Говорител на правителството в Техеран заяви, че борбата с тероризма трябва да бъде основен приоритет на международната общност.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:48, 23.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Френският президент Франсоа Оланд определи стрелбата в Мюхен като "отвратителна терористична атака", целяща да всее страх в Германия, в сянката на атентата в Ница.

Стефан ле Фол, говорител на френското правителство: Франция е солидарна с Германия, ние много добре знаем какво е да бъдеш атакуван. За съжаление подобни събития започнаха да се случват на все повече места по света.

Испания заклейми нападението и го нарече "страхлив акт на насилие". Съединените щати и Великобритания също осъдиха събитията в Мюнхен.

Барак Обама, президент на САЩ: Mислите и сърцата ни са с тези, които са убити и ранени. Германия е един от най-близките ни съюзници и ние ще й окажем всякаква подкрепа, за да се справи с тези обстоятелства.

Руският президент Владимир Путин изпрати телеграма на канцлера Ангела Меркел и на премиера на Бавария Хорст Зеехофер. В съобщението се казва, че Москва изразява дълбоки съболезнования на жителите на цяла Германия.

Часове след атаката стана ясно, че почти всички жертви са чуждестранни граждани.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: За съжаление трима турски граждани загинаха при нападението. Все още уточняваме дали сред жертвите няма и други наши сънародници, с германски паспорти.

От утре в Прищина е обявен тридневен траур заради убитите трима косовски граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туристическите агенции със застраховка срещу тероризъм
Туристическите агенции със застраховка срещу тероризъм
Бойко Борисов: Страхът и напрежението в европейските държави расте
Бойко Борисов: Страхът и напрежението в европейските държави расте