НОВИНИ

Георги Свиленски: Защо поскъпват билетите в градския транспорт?

36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата, това заяви депутат от "БСП за България" Георги Свиленски.

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 18.05.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

По думите му, одит на Сметната палата казва, че това решение, взето от СОС за продължаване на договорите не е законосъобразно, че Общинският съвет не е органът, който може да продължава такъв договор. Това може да го направи само областният управител на съответната община. Т.е. има договор сключен, изтича му срокът, превозвачът трябва да бъде така добър да освободи терена, който е експлоатирал. Столичен автотранспорт има капацитета да влезе и да работи в границите на Столична община.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Днес ако беше взето това решение, щеше да бъде незаконосъобразно, просто щяха да продължат да се изплащат едни пари, които са много повече от тези, които е плащано досега на Столичен автотранспорт за сметка на софийските пътници, защото няма как да не отбележа цената на повишението на билета. Нали си спомняте как беше вдигната. Тогава ни беше обяснено, че трябва да има средства да се разплаща транспортната задача. Ето това е транспортната задача. Събираме едни пари от всички столичани, за да ги дадем на наша приближена фирма.

Според Свиленски първо в Столичния транспорт трябва да се минимилизират кражбите, това е най-големият проблем на Столичния автотранспорт през всичките години.

Георги Свиленски, депутат от "БСП за България": Това е черната дупка на Столична община. Затова винаги са се повишавали и цените на картите, и цените на билетите. Всичко е ставало за сметка на столичани. И че цената е незаконосъобразна не го казвам аз, не го казва БСП, казва го българският съд на първа и втора инстанция, казва го и одита на сметната палата. И аз питам защо кметът на Столична община и Столичният общински съвет продължават да обжалват това решение на съда, а не се откажат от жалбата си и не върнат цената, каквато беше.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна пролетният панаир на занаятите
Започна пролетният панаир на занаятите
Отвориха офертите за концесия на летище Пловдив
Отвориха офертите за концесия на летище "Пловдив"