COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Потвърдиха огнище на чума по свинете в пета индустриална ферма у нас

Бедствено положение е обявено в Силистренска област от днес до понеделник във връзка с потвърдения случай на Африканска чума в свинекомплекса в село Попина. От Областната дирекция по безопасност на храните ще организират 12-часов контрол в кланиците в региона. Потвърдена е и положителната проба за двете диви прасета, намерени в ловно стопанство край Пловдив. Днес потвърдиха огнище на африканска чума в свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. Това е петата индустриална ферма в страната със открито заболяване.

от Екип на "По света и у нас"
15:50, 31.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:20 мин.
У нас

Във фермата в Българско Сливово заразата е била открита при пет прасета. Евтаназирани обаче ще бъдат всички над 17 000 животни.

Д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов: При необходимост ще обявим и бедствено положение. В този момент не мога да кажа, че ще има такова.

Собственикът на свинекомплекса каза, че умъртвяването на животните по хуманен начин е една сложна логистична операция.

Лефтер Лефтеров - собственик на свинекомплекса: Говорим за над 1 000 тона месо. Представете си какъв изкоп трябва да се направи - над 2 м пръст. Това няма да стане от днес следобед за утре сутринта.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заведенията на закрито по морето трябва да отворят на 1 юни. Готови ли са?
Заведенията на закрито по морето трябва да отворят на 1 юни. Готови ли са?
Отвъд границите: Да се завърнеш след 23 години
"Отвъд границите": Да се завърнеш след 23 години