НОВИНИ

Свинекомплекс предлага по 250 лв на прасе, ако се унищожи доброволно

Обезщетение от 250 лева на прасе предлага най-големият свинекомплекс на Балканите на стопаните, които доброволно унищожат домашните си животни. При последното преброяване в област Добрич свинете от т.нар. заден двор са около 1000, съобщиха от Агенцията по храните. В действителност са много повече, защото стопаните ги укриват, заявиха кметове по време на заседание на областната епизоотична комисия.

bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 23.07.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

17 са огнищата на Африканска чума по свинете у нас досега. 20 са случаите на заразени диви прасета, вкл. и в област Добрич, където се осъществява една четвърт от свиневъдството на България. Една от спешните мерки, които трябва да се предприемат, е ново преброяване на прасетата в личните стопанства и с това са ангажирани кметовете.

Проф. Паскал Желязков, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт: Да не се оправдават, че хората ги крият, няма къде да ги скрият! Прасето не можеш да го сложиш в спалнята си, то е в кочината – къде другаде да го скрием?

Според проф. Желязков са нужни още по-строги мерки за ограничаване на заразата.

Проф. Паскал Желязков, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт: Трябва да се вземе решение в България поне 2 години да се забрани отглеждането на домашни свине в личния двор.

Предложението е внесено в Министерски съвет и комисията по земеделие в Народното събрание. Същевременно бизнесът предприема алтернативен подход.

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекса в село Козлодуйци: Предложихме на хората обезщетение по 250 лв. на прасе – коли го пред нас, подписва една декларация, че няма повече да гледа такива животни и си прибира месото в хладилника.

Предложението на индустриалния свиневъд е отправено към всички стопани в 3-километровата зона около комплекса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствено положение в Русе заради Африканската чума по свинете
Бедствено положение в Русе заради Африканската чума по свинете
ДРУГИТЕ новини: БГ филм отличник в Япония
ДРУГИТЕ новини: БГ филм отличник в Япония