COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Свинекомплексите в Русенско чакат 1,5 млн. лева компенсации

Трите свинекомплека в Русенско чакат милион и половина лева компенсации за загробването на животните и за дезинфекция. Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са били избрани чрез договаряне.

от В. Никифорова, К. Петков
12:21, 05.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта. В същото време евтаназията на животните във фермата в село Николово приключи. В другите два продължава.

Д-р Георги Дяков, директор на регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе: Очаква се да приключат във вторник и тези в Бръшлен. В Голямо Враново действията започнаха в събота. Нещата вървят бавно.

Заради заразата засилени са и мерките на Дунав мост. От пътниците, които пресичат границата, се конфискуват колбаси и месо, които се поставят в специален фризер.

Д-р Георги Дяков, директор на регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе: За месец има около 60 кг иззети храни от животински произход, които са по-скоро обект на доставка от български граждани, които идват от чужбина.

Няма установени наличие на Африканска чума по свинете в никоя от тях.

Регионалната дирекция на Агенцията продължава мерките по засиления контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово, където се отглеждат общо 10 хиляди животни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Отпада карантината за българските шофьори на тирове, влизащи у нас
Отпада карантината за българските шофьори на тирове, влизащи у нас
Възстановено е движението на ж.п. гара Карнобат
Възстановено е движението на ж.п. гара Карнобат