НОВИНИ

Свиневъди искат спешни мерки срещу африканската чума

Представители на най-големите свинекомплекси в страната настояват държавата да вземе спешни мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете. Те са притеснени, че последното огнище на заразата в румънския окръг Тулча е само на 200 км от русенските свинеферми и ако болестта проникне у нас, ще бъдат унищожени до 100 000 животни.

bnt avatar logo
от БНТ
06:59, 22.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

30% от българското свинепроизводството е в Русенска област. От бранша са притеснени, че африканската чума, за която няма ваксина, едва ли ще подмине страната ни, а загубите за сектора ще бъдат огромни.

Д-р Христо Стойков, ветеринарен лекар в свинекомплекса в с. Бръшлен: Заболяването не е опасно за хората, то е икономическо заболяване. Като влезе унищожава цялото свиневъдство, а то в България е сериозен сектор, който генерира сериозен БВП.

Въпреки че от два месеца свинекомплексите в региона са със затегнати мерки за биосигурност, производителите настояват за по-строг контрол на превозните средства, които влизат у нас.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс Голямо Враново: Всички превозни средства, идващи от Румъния, да бъдат проверявани за пренос на месни продукти и да не бъдат допускани на българска територия.
;

За да се ограничи заразата, свиневъдите настояват да се разреши на ловците да намалят популацията на диви свине. Областната дирекция за безопасност на храните в Русе е в повишена епизоотична готовност, заяви директорът й д-р Георги Дяков. А ветеринари проверяват дали свинекомплексите спазват мерките за биосигурност.

Д-р Георги Дяков, директор на Областна агенция по безопасност на храните – Русе: Обектите трябва да са оградени, да се извършва дезинфекция на транспортните средства, на всички посетители, да не се внася храна отвън.

Оказва се, че при изследване на малотрайни колбаси в съседна Румъния, три от четири проби са отчели наличие на вируса, въпреки термичната обработка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон организира парти в Елисейския дворец за началото на лятото
Макрон организира парти в Елисейския дворец за началото на лятото
Наводнени къщи след порой в монтанското село Ерден
Наводнени къщи след порой в монтанското село Ерден