НОВИНИ

Свиневъди настояват за ограничаване на популацията на диви свине и комари

Животновъдите в русенско са притеснени, че заразата от африканска чума по свинете отново ще се разрази през пролетта, защото не са решени, според тях, най-важните проблеми. Това са: популацията на дивите свине, разпространението на комарите, биосигурността в личните стопанства. В свинекомплекса в Бръшлен трябва да получат първите свине майки до края на януари, но дали ще има второ зареждане ще зависи от епизоотичната обстановка.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
16:25, 20.11.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

След финалната дезинфекция в свинекомплекса в русенското село Бръшлен са в изчакване на разрешение отново да започнат производство. Имат договор и с датска генетична компания в края на януари да им предостави 1000 селектирани свине майки.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: Почваме плахо. Ако видим, че обстановката е благоприятна, подготвяме на втория етап да внесем още животни - към 1 200.

С обезщетението от държавата, обаче, свиневъдите, няма да могат да покрият загубите си след като тук бяха унищожени близо 40 000 прасета. Не могат да разчитат и на европейски финансиране.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: За да можем да възстановим фермата, ни трябват някъде към 12-13 милиона по наши разчети, така че имаме дупка от 4-5 милиона. Европа би финансирала животни, ако няма зони, а в момента ние сме в зона и не знам кога ще вдигнат зоната.

За да подобрят мерките за биосигурност в свинекомплекса в Бръшлен са се консултирали с немски, датски и испански специалисти.

Д-р Христо Стойков - изп. директор на свинекомплекса в Бръшлeн: Те са притеснени от това, че с проблема не е справено с популацията на дива свиня и от там ние фермерите имаме доста нищожни сили да се защитим.

От свинекомплекса смятат да кандидатстват и по мерките на Министерството на земеделието, за да купят инсенератор и система за саниране на фуражите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява незаконен път край Рупите
Прокуратурата проверява незаконен път край Рупите
Гледат мярката на мъжа, опитал да пренесе рекордна пратка хероин през Дунав мост
Гледат мярката на мъжа, опитал да пренесе рекордна пратка хероин през Дунав мост