НОВИНИ

Свиневъдите от Първомай се отказаха да блокират главния път за Истанбул

Стопани от района на Първомай отново се събраха на протест срещу заповедта за масово унишожаване на домашните прасета. Там пристигна и омбудсманът Мая Манолова. Вижте повече в прякото включване на Димитър Димитров.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:16, 06.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

След дискусия с омбудсмана Мая Манолова, стопаните решиха да не блокират главния път, а да използват времето, за да обобщят своите искания.

Протестиращите посрещнаха Манолова с аплодисменти, а тя заяви, че няма да допусне хората да бъдат разделяни на малки и големи животновъди, на регистрирани и не, и обеща, че ще направи всичко възможно стопаните да бъдат обезщетени по пазарни цени.

- Какво обезщетение, ние не искаме обезщетение. Искаме да излезе едно болно прасе в Първомай. Да докажат, че наистина има чума и ние ще си ги изтрепем сами. Това ни е искането, това са здрави прасета, те не се трепат.
- Ние гледаме животните, защото искаме да ядем чиста храна. Нямаме интерес да вкарваме чума в домовете си и фризерите. Ние не гледаме прасета, за да продаваме и да печелим пари.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Всеки един случай, на всяко унищожено животно, трябва да има справедливо обезщетение по пазарни цени, на килограм тегло. Ако става дума за майка с прасенца, да се вземе в предвид животното. Не трябва да има стопанин, чието животно е унищожено и той не е обещетен справедливо, честно и на пазарни цени.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол край с. Крушаре
Продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол край с. Крушаре
Компенсация заради АЧС ще получат само стопаните на регистрирани прасета
Компенсация заради АЧС ще получат само стопаните на регистрирани прасета