НОВИНИ

Свлачището по пътя Смолян-Мадан все още е активно

Свлачището, което затвори пътя Смолян - Мадан все още е активно и разчистването му в момента е немислимо. Това е категоричното заключение на експертите, които днес направиха оглед и измервания. Набелязани са конкретни мерки за стабилизиране на свлачищните процеси. Окончателният доклад ще бъде представен на 19 март.

bnt avatar logo
от БНТ
19:46, 14.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Всички усилия в момента трябва да бъдат насочени към овладяване на свлачищните процеси, заключиха експертите. Проблеми създава и дъждовното време.

доц. Стефчо Стойнев - ръководител на експертната група: Дъждовете, при тези отворени пукнатини, те са уникални наистина, отворени пукнатини с широчина 50-60 сантиметра и отвор от порядъка на 4-5 метра, това нещо поглъща всяка капка вода от склона и я насочва точно в зоната, в която се извършва хлъзгането.

Експертите дадоха конкретни препоръки, които задължително трябва да се предприемат за укрепване на свлачището.

Говорим с представителите на ВиК да извършат демонтаж на стария водопровод, говорим за запълване на пукнатините, които са широко отворени, за да не попада водата в дълбочина и да не отива в зоната на свличане и говорим за повишаване на контрафорсния ефект, там където са скалните материали.
Всяко разчистване на срутилата се скална маса в момента е невъзможно и опасно.

На този етап всички колеги се обединиха около становището, че е недопустимо отварянето на пътя.

Призивът на експертите е хората да не минават през района на свлачището. А междувременно изграждането на обходния път продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище заплашва да събори къщи в търновско село
Свлачище заплашва да събори къщи в търновско село
След четири първи копки още няма Съдебна палата във Варна
След четири първи копки още няма Съдебна палата във Варна