НОВИНИ

Започна подаването на документи за гимназиите

Над 600 места в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас в столицата останаха свободни, дори преди да започне първото класиране. Причината - заради многото получени двойки по математика и български език само 7 хиляди седмокласници ще могат да участват в класирането. Обявените места обаче са общо 7 600. Всичко това означава много закрити паралелки в училищата. Що се отнася до елитните езикови гимназии, там местата както всяка година са ограничени. Днес започна подаването на документи за участие в първото класиране.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:45, 16.06.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Общо местата за елитните столични гимназии - Първа и Втора немска, Първа и Втора английска, френската и испанската са 1026. Тъй като тази година места ще има за всички успешно взели изпита 7 хиляди ученици, от Инспектората съветват подредбата на желанията да се обмисля добре, за да няма изненади.

Ваня Кастрева, началник на РИО - София: При много малък брой записани желания може при толкова свободни места ученикът да загуби правото си да участва във втория етап на класиране и да участва едва на последния трети етап, не е добре да се направят и изключително обемни листинги с желания на учениците, тъй като това няма да доведе до нищо добро децата, а определено ще затрудни комисиите.

Рекордът е посочени 141 желания, нещо, което от Инспектората не препоръчват.Те съветват родителите много добре да прегледат статистиката на успеваемостта, за да видят къде се нарежда детето им по бал. Интересно е, че в столицата тази година няма дете с най-високия възможен бал 36,00. Въпреки това не се очаква бала за елитните гимназии да падне. За другите училища заради многото двойки и отсега останалите свободни 600 места, от Регионалния инспекторат очакват масово закриване на паралелки.

Ваня Кастрева: Миналата година на първо класиране бяха закрити около 30 паралелки, тази година прогнозата ми никак не е оптимистична, вероятно и тази година ще бъде доста голямо закриването на паралелки.

Документи за участие в класирането се подават от днес до 21 юни в 30 определени от министерството училища. Те ще работят от 8 до 18 часа, без събота и неделя.

Елитни езикови гимназии

  • Първа немска гимназия - 182 места
  • 73-то СОУ - 130 места
  • Първа английска гимназия - 196 места
  • Втора английска гимназия - 182 места
  • 9-та гимназия - 196 места
  • 164-та испанска гимназия - 140 места

Подаване на документи

от 16 до 21 юни - от 8:00 до 18:00 часа, без събота и неделя

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ген. Атанас Атанасов изрази безпокойство от състоянието на системата на МВР
Ген. Атанас Атанасов изрази безпокойство от състоянието на системата на МВР
БСП подкрепя стачните действия на работниците в Стомана - Перник
БСП подкрепя стачните действия на работниците в "Стомана" - Перник