Свършиха противогрипните ваксини във Варна

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха зрители на БНТ. Фармацевтите в града потвърдиха, че количествата са изчерпани преди седмици и нови доставки не се очакват.

от Петя Иванова
преди 1 година
Чете се за: 00:42 мин.
Животът

Росица Костадинова е медицинска сестра вече 30 години. Заради ежедневния контакт с болни пациенти не пропуска да се ваксинира срещу грип. Тази година обаче не успява, защото противогрипни ваксини в аптеките няма.

Росица Костадинова: В няколко аптеки проверих, липсваше противогрипна ваксина.
Дадоха ли ви някакво обяснение?
- Че няма достатъчно количества внесени и са изчерпани за момента.

Фармацевтите в града недоволстват, че ежедневно връщат притеснени пациенти, а сезонът за имунопрофилактика приключва чак през декември.

Надежда Чаушева, фармацевт: От една, две седмици нямаме.
Хората търсят ли ги още?
- Да, търсят ги, разочаровани са, ядосани…

Близо 50 процента от пациентите с хроничени заболявания във Варна се ваксинират всяка година. При тях грипът протича тежко и води до усложнения.

Д-р Стефка Харитонова: Това е крайно необходимо за нашето население, особено по-възрастното. Рисковите групи са хората с хронични страдания, и децата - точно тези пациенти са най-уязвими, затова се налага да бъде предложена имунизация.

Представители на една от фирмите-доставчици на противогрипни ваксини уточниха, че са внесли същото количество като миналата година, макар че отчитат спад в броя хора, които се имунизират. От там допълниха, че разпространението на ваксините в аптечната мрежа тази година е започнало по-рано - още през месец септември.

Топ 24
Най-четени