НОВИНИ

Планът "Юнкер" финансира интерконектора с Гърция

Европарите за пътища през новия програмен период са намалени драстично. От 2 милиарда в периода до 2013 г. до 1 милиард до 2020-а. Тези пари ще стигнат само за довършване на автомагистрала "Струма", заяви регионалният министър Лиляна Павлова на форум за инвестиционния план "Юнкер" на ЕК. На този фон за една година, откакто функционира, планът "Юнкер" е генерирал 100 млрд. евро инвестиции в Европа.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Павел Дачев
16:10, 03.06.2016
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

В периода 2007-2013 г. ЕК отдели 2 млрд. лева за пътища - за стратегически проекти като автомагистрали и големи пътища.

;

До 2020 г. парите са 1 милиард. Държавата ще търси публично-частни партньорства за малките пътни отсечки, заяви регионалният министър Лиляна Павлова. Ще търси и други източници на финансиране.

;
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството - Една от стъпките в тази посока, първо, е промяна на модела, по който заплащаме използването на пътищата, а именно чрез въвеждането на тол такси за изминато разстояние. Който шофира повече и руши повече пътищата, да плаща повече.
;

За съжаление, повечето проекти, предложени от България за пътна инфраструктура, са отхвърлени за финансиране от плана "Юнкер".

;
Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството - София-Калотина, София-Видин, София-през Велико Търново до Русе - това са ключови транзитни еврокоридори през България. Те не могат да бъдат и не бяха подкрепени.
;

Ако не пътища, планът "Юнкер" може да подкрепи газовия ни интерконектор с "Гърция" от Комотини до Стара Загора за 245 млн. евро.

;
Теменужка Петкова, министър на енергетиката - Приключи първата фаза на този проект - 9 компании заявиха капацитет и резервираха капацитет в размер на 4,3 млрд. куб. м. газ и надхвърли първоначалния капацитет, който е 3 млрд. Така че тази първа фаза е много обнаджедаваща.
;

Еврокомисарят по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева се съгласи с бизнеса, че европрограмите не са патерица за икономиката, но призова България да се възползва максимално от европарите.

;
Кристалина Георгиева, зам.-предс. на ЕК и комисар по бюджет и човешки ресурси - Ако сте си счупили крака и имате патерица и решите, че е по-добре да ходите на куц крак, вместо да я ползвате, Вие си усложнявате живота. - 24:39 + 25:04 - Затова, моля Ви се, вземете си я патерицата, ползвайте си я, вървете колкото се може по-бързо напред.
;

Третият лъч на столичното метро е първият голям инфраструктурен проект, който ще се финансира с евросредства от новия програмен период до 2020 г., похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова.

;
Йорданка Фандъкова, кмет на София - София до момента има гарантирани около 1 млрд. лв. в новия програмен период.
;

Грехота е, заяви Кристалина Георгиева, от 32-та милиарда лева за България до 2020 г., да върнем и едно левче.

;

Планът "Юнкер" цели с 26 млрд. евро да се привлекат 315 милиарда евро инвестиции в Европа до 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте броят на жертвите от потопа в Европа
Расте броят на жертвите от потопа в Европа
Взетият от НЕК заем  не е предпоставка за поскъпване на тока
Взетият от НЕК заем не е предпоставка за поскъпване на тока