НОВИНИ

СЗО: Дишането на чист въздух е лукс, който малцина могат да си позволят

Дишането на чист въздух е лукс, който малко хора по света могат да си позволят. Седем милиона души умират всяка година преждевременно от мръсния въздух. Данните бяха представени в Женева на първата конференция на Световната здравна организация, посветена на здравето и качеството на въздуха.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:18, 30.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Дишането, най-основната човешка нужда е сериозно застрашена. Това обяви в началото на срещата на Световната здравна организация ръководителят на Програмата на ООН за околната среда Ерик Сулхейм. Наличието на химикали и фини прахови частици са основната опасност, която витае във въздуха, напомнят и новите доклади за качеството на въздуха.

Тедрос Гебрейсус, ген.-директор на СЗО: По света девет от всеки десет души дишат въздух, който е замърсен от автомобилния трафик, индустрията, земеделието и изгарянето на отпадъци.
;

Замърсеният въздух на открито и на закрито годишно причинява смъртта на около 600 000 деца, поразени от остри дихателни инфекции, сигнализира Световната здравна организация. Отчетено е, че Азия, където промишлеността и градовете бързо се разрастват, е засегната в по-голяма степен от проблема.

Мерките срещу черната статистика са колкото наложителни, толкова и скъпи. Предлага се повишаване на екологичните стандарти за автомобилите, електроцентралите и заводите, както и намаляване на изгарянето на отпадъци и предотвратяване на горските пожари. Само за Азия стойността на мерките се оценява на 300 до 600 милиарда долара годишно. Тези средства, обаче, ще спасят живота на много хора, а ще увеличат и работните места, селскостопанското производство и икономическия растеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация
Коледните базари стават зимни заради опасения от дискриминация
Годеницата на Хашоги призова Тръмп да не допуска потулване на убийството му
Годеницата на Хашоги призова Тръмп да не допуска потулване на убийството му