НОВИНИ

СЗО се обяви против новите продукти и тактики на тютюневите гиганти

Световната здравна организация призова потребителите и правителствата да не се доверяват на най-новите продукти на тютюневите гиганти. Тя посочва, че електронните цигари и устройствата за загряване на тютюн не допринасят за борбата с рака. В свой доклад преди дни организацията констатира, че блокирането на влиянието на тютюневата индустрия е от ключово значение за намаляване на вредите от употребата на тютюневи продукти.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:47, 30.07.2019
Чете се за: 00:28 мин.
Още

Тютюневата индустрия систематично, агресивно, трайно и с големи финансови ресурси се противопоставя на мерките за контрол над тютюнопушенето, отчита Световната здравна организация. За целта се използват явни и по-прикрити стратегии.

Като пример се посочва компанията "Филип Морис", която се опитва да се представи като отговорен партньор в опазването на общественото здраве с кампания "без дим" и призиви за преминаване към по-добра алтернатива.

Целта е тютюнът да остане социално приемлив, като се заблуждават потребителите с определения като бездимни продукти. Зад тях може да се крият токсични емисии с неизвестни краткосрочни и дългосрочни ефекти върху човешкото здраве, отбелязва СЗО.

В доклада се посочва, че тютюневата индустрия се опитва да гради престиж чрез манипулативни послания, докато истинската цел е разширяване на пазара. Класическите цигари все още са 97 на сто от световния пазар на тютюневи изделия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Иван Тодоров
Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Иван Тодоров
Хакерка открадна данните на 106 млн. души в САЩ и Канада
Хакерка открадна данните на 106 млн. души в САЩ и Канада