Т. Петкова: Пожарът в „Марица-Изток“ няма да се отрази на енергийната система

Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица-Изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8.

от БНТ
преди 8 месеци
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Блокът е в планов ремонт до края на август. Вследствие на възникналия пожар коминът му се е срутил.

Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма, подчерта министър Петкова. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и и защита на населението“.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Трудно е точно сега да говорим за оценка на щетите. Това, което предстои да се направи е един подробен анализ. Колегите са информирали веднага застрахователите, знаете, че всички тези инсталации са застраховани, така че нека видим каква ще бъде оценката на застрахователите, ние също ще направим нашата оценка и ще направим всичко онова, което е необходимо, но можете да бъдете сигурни, че никой няма да остави ТЕЦ „Марица-Изток 2“да не бъде приведен в съответствие с изискванията по които трябва да работи... Така че, това не би се отразило на енергийната сигурност на страната и на производството на електрическа енергия. Всички останали блокове на централата работят абсолютно нормално в норми на работа.
;

Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите.

Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица-Изток 2“, вече е информирана.

;

Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми, са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.

Топ 24
Най-четени