НОВИНИ

Т. Петкова: Приоритет за нас е диверсификацията на газовите връзки и маршрути

България следва своята политика, приоритетна за нас е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, коментира пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя участва в 14-ата годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа.

bnt avatar logo
от БТА
14:12, 09.06.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
петкова приоритет нас диверсификацията газовите връзки маршрути

Разглеждаме всеки проект, който е важен за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Такъв проект трябва да води след себе си диверсификация на източника и маршрутите и да е съобразен изцяло с изискванията на Европейския съюз и Третия либерализационен пакет, каза Петкова.
По думите й се чакат добри новини за виртуалната търговия с природен газ. Работим в тази посока, надяваме се съвсем скоро да има информация по тази много важна тема, коментира тя.
По повод на газовата ни връзка с Турция Петкова каза, че компанията"Булгартрансгаз" е кандидатствала и е получила финансиране от ЕК през 2015 г. за изготвяне на предпроектното проучване. То вече е готово и е изпратено на колегите ни от турска страна, очакваме становището им и ще влезем в режим на уточняване на техническия проект, отбеляза министърът.
Тя посочи, че в най-напреднала фаза е междусистемната ни газова връзка с Румъния, при която е имало няколко неуспешни опита за довършване на най-сложния участък от проекта - два километра под река Дунав. Австрийска компания е избрана да изпълни тази част, както от българска, така и от румънска страна - за реализация на резервния газопровод. Петкова е получила уверение от румънския си колега, че скоро ще бъде факт и компресорна станция на румънска територия.
Запитана за проекта "Южен поток", Петкова отбеляза, че е имало политическо изказване на президента Путин, но "официална кореспонденция във връзка с прекратяването на проекта няма". Тя припомни, че проектът се реализира от съвместна компания, в която с равни дялове са "Газпром" и БЕХ. Смея да твърдя, че имаме много добър диалог с нашите партньори от "Газпром", водим разговори, стигнали сме до определени решения, свързани със състоянието на нашата съвместна компания, то трябва да бъде такова, че да е съобразено със статуса на проекта, коментира Петкова. По думите й двете страни работят в диалог и всичко е нормално.
В отговор на въпрос за прогнозираната загуба на НЕК от 400 млн. лева годишно във връзка с новите цени, които предстои да определи КЕВР от 1 юли, Теменужка Петкова каза, че за първи път от много години регулаторът има обективно и компетентно ръководство. Убедена съм, че ценовото решение, с което КЕВР ще излезе от 1 юли, ще бъде реалистично и отразяващо реалното състояние на енергийния сектор в страната, каза още тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев: Устойчивото демократично и мирно развитие е каузата на региона
Плевнелиев: Устойчивото демократично и мирно развитие е каузата на региона
Съдът отложи пледоариите по делото срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов
Съдът отложи пледоариите по делото срещу бившия шеф на БДЖ Христо Монов