НОВИНИ

Таксиметрови шофьори протестираха с искане за минимални тарифи и повече стоянки

Таксиметрови шофьори протестираха днес пред Столичната община. Основните им искания са за въвеждане на минимални тарифи и повече стоянки. Настояват и да могат да се движат в бус лентите, когато превозват пътници. От общината обещават в най-кратки срокове да внесат за обсъждане доклад с нови минимална и максимална цена.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:01, 28.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Таксиметровите шофьори настояват за въвеждане на минимални цени от 98 ст. за дневна и 1.14 лв. за нощна тарифа в София. Проблемът според тях е, че няма определена минимална цена от Столичната община, както трябва да бъде по закон, а въведената максимална тарифа, 1,30 лв. за дневна и 1,60 лв. за нощна тарифа, не е променяна от 2011 г.

Екатерина Йорданова, председател на транспортна комисия в СОС: Единствено, ако хвърляш на боб или гледаш на карти можеш да определиш в момента цена. Няма методика, която да ни оказва как да я определим и затова ние търсим решения, които да са максимално близки до истината.
;

От общината определят като слабост липсата на етичен кодекс, който да дава право на саморегулация в таксиметровия бранш. Таксиметровите шофьори настояват и за повече стоянки, както и да могат да се движат в бус лентите, когато са с пътници.

Райна Димитрова, председател на Национален таксиметров синдикат: Това ще е в плюс на клиентите, това ще води до по-бързо извършване на услугата, по-малки цени, които ще бъдат заплащани, пестене на време и на пари, считаме, че това може да бъде направено през наредба.

Според общината навлизането в бус лентите на такситата може да стане само с промяна на Закона за движение по пътищата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Горанов: Необходимите 150 млн. лв. повече за хората с увреждания са осигурени
​Горанов: Необходимите 150 млн. лв. повече за хората с увреждания са осигурени
Обявени са предупредителни кодове за опасно време заради сняг и вятър
Обявени са предупредителни кодове за опасно време заради сняг и вятър