НОВИНИ

Тараклийският държавен университет чества 15 години

15 години от основаването си чества Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак". Близо 200 студенти, повечето от които бесарабски българи, се обучават в момента в него. 63 000 етнически българи живеят в Молдова. Около 15 000 от тях са в Тараклия.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
07:29, 03.10.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

По шест специалности, основно педагогически, се обучават студентите в Тараклийския държавен университет.

Валерия Артиметко - студент в специалност „Българска и румънска филология" в Тараклийския държавен университет: Мисля, че е по-важно да изучиш своя роден език, да го знаеш на по-високо ниво. Имам голямо желание да изуча българския език.

Мирослава и Александър Тодорови също са избрали да се обучават в Тараклийския университет. Тя е от Казанлък, а той от Тараклия. След дипломирането, планират завръщане в родината.

Александър Тодоров: В България. Мисля, че натам е пътят.
Доц. Мария Паслар - ректор на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак": Обучаваме студенти специалисти за нуждите на Южния регион и именно Тараклийският държавен университет е център на българската култура и на образованието в Молдова.

След разговор между българския президент Румен Радев и молдовския му колега Игор Додон Тараклийският университет ще се трансформира във филиал на Русенския. Очаква се това да се случи още през следващата академична година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наум Кайчев: Няма крайности в отношенията между България и Северна Македония
Наум Кайчев: Няма крайности в отношенията между България и Северна Македония
ДАНС влезе в ДАИ - Пловдив
ДАНС влезе в ДАИ - Пловдив