НОВИНИ

Таванът на всички пенсии се вдига на 1200 лв. от 1 юли следващата година

От 1 юли догодина таванът на всички пенсии у нас, независимо кога са отпуснати, се увеличава на 1200 лв. За това са се споразумели синдикатите и правителството след среща при премиера днес. Новината съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не дават основание за отпадане на тавана на пенсиите от догодина, както беше предвидено по закон. На срещата в Министерския съвет е договорено още за предстоящия отоплителен сезон да има увеличение с 50% на парите за енергийно бедните у нас, за което са необходими около 40 млн. лева.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:07, 04.10.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Правителството и синдикатите се разбраха таванът на вече отпуснатите пенсии да се увеличи от сегашните 910 лв. на 1200 лв. от 1 юли догодина.

Така 41 000 души у нас от средата на 2019 г. ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 000 души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана.

Пламен Димитров - президент на КНСБ: Говорим за едно сериозно придвижване нагоре. Така възстановяваме тази справедливост и даваме стимул на по-високодоходните групи да правят реални вноски, защото виждат, че пенсията им зависи реално от това, което са внасяли.
;

Правителството и синдикатите се договориха и бюджетът за социални помощи за отопление през предстоящия отоплителен сезон да се увеличи с 40 млн. лв. Агенцията за социално подпомагане тепърва ще прави разчети дали да се увеличи само размерът на помощта или да се включат повече хора в нея. Срокът за кандидатстване изтича в края на октомври, но Горанов увери, че дори заповедите да се забавят, финансовата помощ се дължи от момента, в който започне отоплителният сезон.

На днешната среща отново беше коментирано, че 10-процентното увеличение на бюджетните заплати догодина не трябва да става на калпак и да няма уравнивиловка. Затова увеличението ще има твърда част, която компенсира инфлацията и гъвкава част, която ще отчита индивидуалния принос на всеки служител.

;

Според финансовия министър Владислав Горанов, промените в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не дават основание лесно да падне таванът на пенсиите. Според него това ще стане по естествен начин, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин.

Владислав Горанов - министър на финансите: Увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с ограничаване на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутат от ГЕРБ със затруднения при четене от трибуната на НС
Депутат от ГЕРБ със затруднения при четене от трибуната на НС
Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията
Властта и Църквата стигнаха до консенсус по Закона за вероизповеданията