НОВИНИ

Тайната на балетните костюми

А какво е балета без своите красиви костюми? Магията на класическия танц не би била същата без метрите тюл, превърнати от изкусните художници и шивачи във фантастични пачки. Вълшебната атмосфера на подготовката на една постановка ще ви покажем сега като надникнем в шивашките ателиета на Софийската опера. В момента там работят на пълни обороти, защото само след седмица завесата ще се вдигне за премиерата на балета "Корсар".

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
10:05, 19.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Страстните балетни почитатели могат да познаят само с един поглед коя пачка от кой спектакъл точно е. Всяка класика има свой характерен образ, който освен на хореографията се дължи в голяма степен и на костюмите. Често в конкретната визия на балетния спектакъл има точно определена традиция, която художниците интерпретират, но без да нарушават. Балетът Корсар обаче никога не е показван в България и публиката у нас все още не знае какви точно са костюмите, които ще облекат любимите им балетни звезди.

Елдар Алиев - хореограф: Костюмите са направени по скиците на художничката Галина Соловьова от Мариинския театър. Тя е доста известна в международните театрални среди. Вече е правила костюми за Софийската опера и преди - за постановките на Пахита и Силфида така че работата ѝ е позната на българската публика.

Хореографът Елдар Алиев, като истински руснак, държи изключително много на пищните балетни костюми. Знае обаче, че винаги красотата на сцената върви ръка за ръка с въпроса колко скъпо ще струва тази красота за театъра.

Елдар Алиев - хореограф: Да правиш костюми за балет си е отделно изкуство. Има си специални кройки. Важно е когато артистът вдигне ръка, ръкавът да не му тежи и костюмът да си остане на мястото, а не да тръгне след артиста. Важно е партньрът да може да вдигне балерината без костюмът й да му пречи. Ако балетният костюм е неудобен за танцуване, той е неработещ костюм и артистите ще отказват да го носят.

Значението на костюмите е толкова голямо, защото именно те оформят цялостната хармония в балета и допълват хореографския рисунък като го превръщат в обща живописна картина. Затова и в големите театри първите аплаузи след отварянето на завесата са за художниците на костюмите. Разбира се, ако са свършили работата си добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отчетоха по над 200 кубика вода за месец на семейства в Казанлък
Отчетоха по над 200 кубика вода за месец на семейства в Казанлък
Новият Закон за храните скара производителите на бутилирана вода
Новият Закон за храните скара производителите на бутилирана вода