НОВИНИ

Тайните на „Сборяново”

Келтски култов комплекс откриха археолози при проучванията на резервата „Сборяново” край Исперих. Сред ценните находки са железен меч и тока от същия материал. Според учените откритието хвърля нова светлина върху присъствието на келтите по нашите земи.

bnt avatar logo
от Любомир Илиев
18:10, 17.08.2016
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Това лято екипът на професор Диана Гергова е работил близо до могилата на гетския владетел Котела. Археолозите открили интересно светилище, структурирано от ровове, разположени в квадрат.

Проф. Диана Гергова
„Намерихме един железен меч румфея, който е в непознат досега вариант, но в същото време ритуално огънат, който може да се датира от средата на трети век пр. Хр. Другата голяма изненада беше една желязна тока, която е безспорно келтска, защото такива токи са откриване в много погребения на келтски войни в територията на Западна Европа.”

Според учените, за да дойдат тук, келтите са искали разрешение от самия Александър Македонски. Въпреки уникалните находки от резервата през годините, паметниците в него са в окаяно състояние. Затова археолозите настояват да бъдат отпуснати средства, с които да се спре разрухата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дебатът за буркините във Франция
Дебатът за буркините във Франция
След репортаж на БНТ: Уволниха шофьора, отказал помощ на инвалид в автобуса
След репортаж на БНТ: Уволниха шофьора, отказал помощ на инвалид в автобуса