НОВИНИ

Тази нощ Марс ще бъде толкова близо до Земята, колкото не е била от 15 години

Eдно вълнуващо за всички астрономи, а и за любителите на звездното небе явление - тази нощ Марс ще бъде толкова близо до Земята, колкото не е бил от 15 години. Дали ще може да се види червената планета с невъоръжено око и в колко часа ще започне спектакъла разбрахме от Милена Кирова в Астрономическата обсерватория към Софийския университет.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:48, 31.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

58 милиона километра - такава ще бъде дистанцията между Земята и Марс тази вечер, като от България ще можем да наблюдаваме червената планета след 23:00 часа. Червената планета ще може да се види и с невъоръжено око.

Ганчо Ганчев - Катедра "Астрономия" на СУ ,,Св. Климент Охридски": Абсолютно може да се вижда някъде след 22:00 - 23:00 часа на изток, югоизток изгрява като една много ярка оранжева, червена точка. Тя е, на практика, втората най-ярка планета тази вечер след вечерницата Венера и третият най-ярък обект в небето, нали след Луната и Венера. Можем да я видим също и ако сме екипирани с телескоп - достатъчно голям, няколко сантиметра - като този при нас и ще видим дори някои детайли като нейните континенти и полярните шапки. Имаме късмет това лято да имаме така нареченият парад на планетите - казахме Венера, след това следва Юпитер, Сатурн и Марс виждаме на нощното небе, както и някои комети можем да видим тази година. Лятото август месец ще виждаме една на север, която лека полека ще се качи на небето и ще стане все по-ярка и ноември-декември също така има една, а август месец знаем за потока, метеорния поток "Персидий" около 12-13 август при хубаво време, разбира се, може да наблюдаваме падащи звезди.

Всички желаещи да видят небесните тела могат да посетят и Обсерваторията на Софийски университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС пуска утре билетите за двубоя срещу Норвегия
БФС пуска утре билетите за двубоя срещу Норвегия
Български ученици с медали на Олимпиадата по лингвистика
Български ученици с медали на Олимпиадата по лингвистика