Тази сряда "В кадър": "Цигулката е моят глас"

„В кадър“ на 14 март от 22:30 часа по БНТ1 ще ви представи новия документален филм „Цигулката е моят глас“. "Благодаря на БНТ и целия екип за прекрасните моменти по време на заснемането на филма“ , сподели в личния си профил в социалните мрежи именитият музикант Веско Пантелеев Ешкенази

от БНТ
преди 2 години
Чете се за: 01:26 мин.
Животът
Тази сряда В кадър: Цигулката е моят глас

В сряда (14 март) в рубриката „В кадър“ БНТ1 ще излъчи документалния филм „Цигулката е моят глас“. Документалната лента, която зрителите ще могат да гледат от 22:30 часа, разказва за пътя към престижните музикални сцени на един от най-авторитетните съвременни музиканти с български корен – Веско Пантелеев Ешкенази.

"Заслушани в красивата мелодия на цигулката, понякога забравяме, че освен талантлив музикант Веско Пантелеев Ешкенази е и голяма личност“ – споделя авторът на филма Айше Сали. „Неговите възгледи за живота и света край нас са не по-малко впечатляващи от изпълненията му, а да слушаш разказите на интелигентен артист, който умее да общува с публиката, винаги е истинско удоволствие“ – продължава журналистката. Някои от личните истории, разказани във филма, Веско Пантелеев Ешкенази споделя за първи път във филма на БНТ.

Трите сюжетни линии изграждат цялостния образ на артиста - професионалист от световна класа, грижовен баща и съпруг и активна обществена фигура. Екипът на БНТ има възможността да чуе гласа на цигулката на Веско Пантелеев Ешкенази както в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, така и в камерната атмосфера на дома му. Пред зрителите на Oбществената телевизия музикантът споделя за своята отдавнашна мечта да свири в холандския оркестър с уникално звучене и разказва за пътя, който го отвежда на мястото концертмайстор.

За таланта и способностите му говорят още главният диригент на Даниеле Гати, който го определя като изключителен музикант, а директорът Ян Раас споделя изненадата си от популярността на Веско Ешкенази в България.

В документалния филм на БНТ известният цигулар разказва за особената връзка между музиканта и неговия инструмент, а зрителите ще имат възможността да чуят едно и също произведение, изпълнено на 3 цигулки – оригиналната „Гуарнери дел Джезу", с която маестрото работи в момента, на нейното копие и на инструмента, с който 16-годишният Веско започва да печели първите си награди с българския младежки оркестър „Пионер".

Във филма „Цигулката е моят глас“ са използвани архивни кадри от фонда на Българската национална телевизия, който пази спомени за младежките години и първите стъпки на сцената на Веселин Пантелеев Ешкенази. В края на юни той отново ще се завърне в България. София е част от световното турне на Кралския Концертгебау оркестър, а спектакълът в НДК е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

Продуцент на документалната линия на БНТ „В кадър“ е Петя Тетевенска, редактор – Весела Смилец, оператор на филма е Станислав Ангелов, режисьор – Станислав Терзиев, а режисьор по монтажа е Филип Петков.

Гледайте филма „Цигулката е моят глас“ в сряда (14 март) от 22:30 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1

Топ 24
Най-четени