НОВИНИ

​Тази вечер НАСА се завръща на Марс

След по-малко от два часа се очаква на Червената планета да кацне апаратът "ИнСайт", който пътува вече шест месеца. Той ще сондира дълбоко и ще следи за сеизмични трусове. В мисията с бюджет един милиард долара участват Франция, Германия и други европейски страни. Успеваемостта при марсианските мисии е едва 40 процента, като НАСА досега се справя най-добре.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:38, 26.11.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Двигателите на "ИнСайт" трябва да намалят скоростта му от близо 20 хиляди километра в час до едва 8 за меко кацане в равнината Елизиум Планициа, близо до Кюриосити. От критично значение е апаратът да навлезе в марсианската атмосфера под ъгъл от 12 градуса - при по-малко ще отскочи, а при повече - ще изгори.

След кацането единият инструмент на борда ще сондира до безпрецедентната дълбочина от 5 метра за да измери вътрешната температура на планетата. Досега е прониквано само до два метра и половина под повърхността, но на Луната, при мисиите "Аполо". "ИнСайт" разполага и със сеизмометри.

Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването ѝ за да се установи размерът и съставът на ядрото. Забавянето на връзката между Земята и Марс е осем минути. "ИнСайт" се съпровожда от два малки спътника. Те трябва да подават данни по време на спускането.

След това ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако мълчат, информация се чака от орбитиращи апарати край Марс. Инсталирането на научните инструменти на "ИнСайт" ще отнеме поне 10 седмици. Планирано е мисията да продължи една марсианска година, която се равнява на две земни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни профилактични прегледи в детските ясли в София
Безплатни профилактични прегледи в детските ясли в София
Карлос Гон изгуби и последния си висок пост
Карлос Гон изгуби и последния си висок пост