„Топлофикация Перник” възобновява работа след седмица прекъсване. Очаква се още днес жителите на града отново да имат топла вода.

В 8 часа сутринта инспекторите от РИОСВ влязоха в централата и махнаха пломбите на двата парогенератора, които вече започват работа. Необходимо е обаче технологично време, за да се затопли водата и да стигне до домовете на 20 хиляди перничани.

Любомир Спасов - изп. директор на ТЕЦ „Република”: Нужни са още 12 часа, докато водата стигне до гражданите, така че довечера до 22 часа ще усетят топлината в тръбите.

На площадката в ТЕЦ Република в Перник бяха открити 90 тона слама, биомаса, която е неразрешен вид гориво. От началото на седмицата те бяха извозени. Това даде основание на експертите от РИОСВ да отменят забраната и двата парогенератора да заработят.

За да се гарантира обаче, че топлоцентралата няма да използва неразрешен вид гориво и в бъдеще, от днес служители на РИОСВ ще имат 24–часово наблюдение. Кметът на Перник Вяра Церовска не можа да отговори откъде точно идва замърсяването на въздуха в града.

Вяра Церовска, кмет на Перник: Тук са отговорните институции. Те трябва да кажат дали и кой е замърсител на въздуха на перничани. Мога да кажа, че беше тревожно за перничани. Аз наистина благодаря за намесата и на премиера, и на министъра на околната среда и водите и на институциите на място, защото все пак един от проблемите е решен.

Анелия Дренска - РИОСВ - Перник: Драстични замърсявания на въздуха в Перник не са констатирани от съществуващите автоматични станции. Имаше един период на наистина неприятни миризми и това беше повод да се направят тези проверки, не само на ТЕЦ Република, а на много предприятия в региона.

Явно е, че в момента никоя от инстанциите не се ангажира откъде идва замърсяването на въздуха в Перник. Проверките на РИОСВ продължават.

"ТЕЦ Република": Топла вода в Перник може да има, ако РИОСВ отмени заповедта си

"ТЕЦ Република": Топла вода в Перник може да има, ако РИОСВ отмени заповедта си

РИОСВ спря два парогенератора в "ТЕЦ Република" в Перник, има и газогенератор, но той в момента е в планов ремонт и затова в града няма топла вода.