НОВИНИ

Тази вечер „В кадър“: Потъналата история на Черно море

Учени и археолози успяват да извлекат хилядолетна история от Черно море в най-мащабната експедиция досега. Филмът на Мария Чернева събира всичко най-важно за уникалната научна експедиция, която откри един от най-старите потънали кораби - кораб, който до този момент не беше виждан от никого, познат единствено от рисунка по легенда за Одисей върху гръцка ваза.Гледайте „Потъналата история на Черно море“ в рубриката „В кадър“ тази вечер от 22:30 по БНТ1.

bnt avatar logo
от БНТ
09:20, 08.11.2017
Чете се за: 01:03 мин.
Още

Мащабът на проекта идва не само от финансирането, осигурено от частна фондация, но и от продължителността и впечатляващите резултати, отбеляза археологът Найден Прахов. Проучването, което ще покаже филмът на Мария Чернева „Потъналата история на Черно море“, обхваща три години изследвания и две години обработка на данните.

По време на проучването са открити кораби от Античността и Средновековието, запазени в много добро състояние. Голяма част от потъналите морски съдове не са били известни досега, а данни за други са открити в различни антични исторически извори.

Авторът на филма Мария Чернева подчерта, че корабът, използван в проучването, е позволил на експедицията да направи тези впечатляващи научни открития - 80 потънали кораба.

Мария Чернева, автор на филма „Потъналата история на Черно море“: Финансирането е изключително. Наемът на кораба за един ден е около 200 хил. евро, но той дава невероятни възможности. За един месец в море учените успяха да проучат толкова много неща, които на останалите колеги им отнемат години.

Археологът Найден Прахов отбеляза, че освен археологическите находки на кораби, които са потънали още по времето на Античността и гръцката колонизация, експедицията е открила и следи от сериозни климатични промени по Черноморието.

Найден Прахов, археолог: Има ясни следи, че от края на последния Ледников период нивото на Черно море се е повишило значително - има залети крайбрежия и потънали селище от Халколитната епоха и ранната Бронзова епоха. Селищата са били разположени около Варненските езера, така и по южното крайбрежие. Това е било събитие със световни мащаби, когато нивото на целия световен океан се е повдигнало.

Според учените повдигането на нивото е станало постепенно, но научните проби ще бъдат обработени догодина.

За уникалната по рода си и мащабите си експедиция в Черно море гледайте довечера от 22:30 ч. във филма „Потъналата история на Черно море“ са автор Мария Чернева, оператор Красимир Стоичков и режисьор Николай Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Чарлз също се  оказа замесен в скандала  Парадайз пейпърс
Принц Чарлз също се оказа замесен в скандала "Парадайз пейпърс"
Взривиха банкомат в столичния квартал „Редута“, откраднати са 60 000 лв.
Взривиха банкомат в столичния квартал „Редута“, откраднати са 60 000 лв.