НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Яйцето" - филм за едно гнездо на свободомислието

За новия филм от документалната поредица „В кадър”, който ще се излъчи тази вечер от 22:30 часа по БНТ1 и BNT World, разговаряме в студиото на "Денят започва" с режисьора Ралица Димитрова и сценариста проф. Иван Илчев.

bnt avatar logo
от БНТ
12:01, 07.12.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Професор Иван Илчев призова споменът за 10 ноември да не остава в миналото. Да пазим миналото, защото "Който губи своето минало, губи и своето бъдеще".

Именно това е била една от идеите, които стоят зад филма. Според сценариста интересното е, че заснетите във филма хора, които са били съмишленици преди 1989 г. след това тръгват по различни пътища в условията на плурализъм. Отличителна черта на промените у нас е, че от самото начало господства плурализмът. А сега, сподели професорът, след като са минали много години и тези хора са излезли от реалната политика, те се отнасят много по-спокойно към онези събития, отколкото преди 10-15 години. Проф. Илчев отбеляза, че е имало идея да се възстанови "Яйцето" като стане център за подготовка на млади лидери, но не са могли да намерят средства за това.

Ралица Димитрова цитира Петко Симеонов, който казва, че "Яйцето" е първообраз на Фейсбук, но там хората се се срещали реално, а не виртуално. Режисьорът на филма отбеляза, че екипът е опитал да намери някои от младежите, които също са събирали в края на 80-те години в "Яйцето", оказало се е, че и те са тръгнали по различни пътища. Засега обаче "те не са намерили общ път", за разлика на героите на филма.

Към разговора за "Яйцето" се присъедини и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. По думите му Съветът на деканите на два пъти е обсъждал въпроса за съдбата на "Яйцето" - дали да се възстанови като клуб-ресторант или като мултифункционална зала за културни събития. Според професора, този клуб няма как да се възстанови в същия му вид като клуб на интелектуалци не за друго, а заради това, че интелектуалците у нас вече не играят същата роля.

"Няма как на което и да е място да съберем хора, за да поведат нацията само заради това, че те са най-образованите и най-подготвени." Промените, според проф. Герджиков, наред с добрите неща, промените донесоха и това, че "често си избираме за водачи и хора, които не са най-квалифицираните".


Вижте повече за филма във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата иска по-тежки присъди по делото Червей
Прокуратурата иска по-тежки присъди по делото "Червей"
Третият мандат ще бъде връчен в понеделник на Реформаторския блок
Третият мандат ще бъде връчен в понеделник на Реформаторския блок