НОВИНИ

Течове в Националната библиотека - засегнати ли са ценни книги?

Пролетният дъжд предизвика течове в сградата на Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий". Седмица след началото на основния ремонт на покрива кофи и легени събираха дъждовната вода. Пороят не е засегнал ценни книги.

Айше Сали
от Айше Сали
20:46, 09.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Проблемите с течовете в Националната библиотека са известни от години, а за адекватното им решаване държавата отпусна близо 780 000 лв.

Ремонт на покрива на Националната библиотека не е правен от самото построяване на сградата. Затова той беше очакван и наложителен. Пролетният дъжд обаче не отмина и химическата лаборатория, където се реставрират ценните книги. Една от тоалетните и коридорът на втория етаж също бяха засегнати от пороя.

Доц. д-р Красимира Александорова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий": Трябва да започнем и да влезем и да влезем в ситуацията, докато се реши проблемът. Няма закъде да отлагаме повече ремонта. От вчера правим всичко възможно, за да обезопасим помещенията, в които се съхраняват документите и хранилищата. На този етап няма увредени документи.
Ганчо Ганчев, председател на КНСБ в Националната библиотека: Ремонт, който трябваше да започне на 5 ноември и отложен със 7 месеца, да започне няколко дни преди прогнозата за проливни дъждове. Виждате, това е едно от местата.

От фирмата-изпълнител обясниха, че взели мерки преди започването на дъжда и обещаха да поемат щетите в сградата.

Диана Глосова, управител на фирмата-изпълнител на ремонта: Това са строително-ремонтни дейности на покрив и няма как при дъжд да не се стигне до течове.

Сутринта строителните работници обезопасяваха покрива. По-късно се наложи да слязат заради усилването на дъжда и да се качат при по-подходящо време.

Срокът, в който трябва да приключи ремонтът е 90 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Чипровци представиха паното за подарък на папата
В Чипровци представиха паното за подарък на папата
Пожар в локомотива на бързия влак Бургас - София
Пожар в локомотива на бързия влак Бургас - София