НОВИНИ

Техеран постави условия на американския президент Тръмп за среща

Иран отхвърли предложението на президента Тръмп за среща без предварителни условия като „не струващо нищо“. На свой ред Техеран постави условия за провеждането на евентуален разговори между лидерите на двете страни. В понеделник президентът Тръмп заяви, че е готов за среща с Иран, ако и другата страна я иска.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:18, 01.08.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

След размяна на остри реплики между лидерите на Съединените щати и Иран, последва рязко смекчаване на тона от президента Тръмп и протягане на ръка за диалог. Но не и от страна на Техеран.

Иранският външен министър обяви, че Съединените щати трябва да винят само себе си за изтеглянето от споразумението и от масата за преговори.

Мохамад Джавад Зариф написа в Туитър:

Заплахите, санкциите и ПР номера няма да подействат. Опитайте с уважение: към иранците и към международните ангажименти.
;

Командващият елитната иранска Революционна гвардия Мохамад Али Джафари беше още по - директен:

Г-н Тръмп! Иран не е Северна Корея, за да приеме вашето предложение за среща. Дори и американските президенти след вас няма да видят този ден.

Условията на Техеран, формулирани от съветник на президента Рохани, са - връщане в ядреното споразумение и край на санкциите срещу Иран.

Мазиар Агазадех, ирански политически анализатор: Иранските власти се опитват да разберат действителните мотиви на президента Тръмп - дали наистина се стреми към сделка или целта на външната политика на Вашингтон е да създаде хаос, нестабилност и икономически срив в Иран.
;

Предложението за среща дойде само седмица, след като Тръмп остро предупреди Иран да не заплашва САЩ, за да не се изправи срещу невиждани последици, а иранският президент кометира, че войната с Иран е майка на всички войни.

През 2013 г. президентите Обама и Рохани проведоха кратък телефонен разговор, докато преговорите по ядреното споразумение бяха в ход. Това е единственият случай след Ислямската революция през 1979 година, в който лидерите на двете страни са разговаряли лично.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес България няма да допуска хора със забрана за влизане в Шенген
От днес България няма да допуска хора със забрана за влизане в Шенген
Музиката приобщава хората с увреждания в Белгия
Музиката приобщава хората с увреждания в Белгия