НОВИНИ

Технологиите за кариерното развитие на жените

Как технологиите се вписват в натовареното ежедневие на жените, които все по-често изпълняват различни социални роли на майки, съпруги, работещи - успели дами в сферата на журналистиката, политиката и бизнеса. За това разговаряха на форум, организиран от списание "Жената днес". Според изследване на "Галъп Интернешънъл" новите технологии все повече помагат на жените да се изравнят с мъжете при кариерното развитие.

Христина Христова
от Христина Христова
20:38, 21.03.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Пред компютъра всички са равни - така накратко може да се обобщят данните от социологическото изследване. Тогава, когато не е намесена физическа работа, жените имат възможност за равна изява.

Първан Симеонов, социолог: Oказва се, че новото време, новите технологии "овластяват" в по-голяма степен жените и им дават някои сравнителни предимства без да напускат обичайните си роля- на грижа, на домакинство, на деца и т.н.
Гергана Паси: Жената в 2019 г.-благодарение на технологиите има неимоверно по-голям избор пред себе си. От тук нататък изборът е на всяка жена индивидуално.

Що се отнася до изкуственият интелект- и това е свободно поле за бъдеща по-осезаема изява за жените, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри форума.

Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Само 22% от професионалистите в тази област са жени. Говоря в международен мащаб. И тук бързам веднага да кажа, че съвсем различна е ситуацията в България, която заема едно от първите места по заети жени в IT сектора.

Очаквано, младите са тези, които търсят и не могат без технологиите, докато по-възрастните все още ги избягват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта
Екип на БНТ в бежанските лагери в Малта
И Северна Македония се готви за визитата на папата
И Северна Македония се готви за визитата на папата