НОВИНИ

Германия обяви търг за 5G мрежа

Германия провежда търг за лицензии на новата, супер-бърза мобилна мрежа 5G. Техниката е необходима за развитието на машините на бъдещето като автономните автомобили и телемедицината. Понеже мобилните мрежи са част от критичната инфраструктура за жизненоважни обществени функции, официален Берлин беше поставен под натиск от Съединените щати да не използва техника на китайския производител "Хуауей".

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
17:24, 19.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Аналогов е часовникът, с който символично започва наддаването.

Германската Федерална мрежова агенция, еквивалент на българската Комисия за регулиране на съобщенията е обявила търг за дигиталното бъдеще. В новата ера на телекомуникациите данни ще се предават 100 пъти по-бързо в реално време. 5G ще бъде от полза не само за потребителите, но и за цифровизацията на индустрията. 4 компании наддават за честотите.

;

Изискванията към тях са до 2021 г. са 98% от домакинствата да са осигурени с 5G и да развият мрежата по магистралите и останалите пътища.

Йохан Хоман, председател на Федералната мрежова агенция: Взели сме крути мерки по отношение на справедливото провеждане на търга. Участниците не могат да комуникират с външния свят, освен по факс или интернет с компаниите си. Прозорците са запечатани, така че да няма изтичане на информация.

От изтичане на информация и дори шпионаж се притесняват в Белия дом, където призовават да се изолира китайският концерн "Хуауей". Германската телекомуникационна индустрия настоява за доказателства, каквито Вашингтон не предоставя. Затова обръща внимание на правителството в Берлин, че компанията се стреми към прозрачност и е лидер по отношение на цена и качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десподов няма да играе срещу Черна гора
Десподов няма да играе срещу Черна гора
Прокуратурата предава на съд Северин Красимиров с три обвинения
Прокуратурата предава на съд Северин Красимиров с три обвинения