Кандидатите за кмет на Истанбул в телевизионен дебат

Кандидатите за кмет на Истанбул се изправиха един срещу друг в телевизионен дебат. На 23 юни ще се проведе повторно гласуване, след като резултатите от местните избори в края на март бяха обявени за невалидни.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
преди 8 месеци
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Исторически телевизионен дебат между Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу - основните претенденти за кметския пост на Истанбул. Той е първият от 2002 година, когато партията на Реджеп Тайип Ердоган дойде на власт. Двубоят беше предаван по всички канали в Турция.

Според опозиционния кандидат Имамоглу най-големите проблеми на града, на който иска да стане кмет, са злоупотребите и разхищенията на средства.

На свой ред, Бинали Йълдъръм отхвърля тези твърденията и обещава създаване на технологични центрове с цел намаляване на безработицата.

Младежите са във фокуса и на двамата кандидати.

Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истанбул: Ще дадем стипендии на 75 хиляди учащи в размер на 400 турски лири в продължение на осем месеца. Ще изградим пансиони и 10 младежки центрове, както и десет езикови центрове.
Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул: Ще предоставим 10 гигабайта безплатен интернет на младежите. С този интернет те ще могат да изпратят или получат 1500 имейла, да слушат 150 часа музика, да сърфират в интернет 150 часа, да споделят 1500 поста в социалните медии и да гледат 10 часа видео.

На местните избори на 31 март Имамоглу спечели с около 13 000 гласа срещу Йълдъръм. Висшият избирателен орган на Турция обаче разпореди повторно провеждане на изборите в Истанбул след жалба на управляващата Партията на справедливостта и развитието и твърдения за нередности.

Топ 24
Най-четени