НОВИНИ

Генералният секретар на Съвета на Европа изказа подкрепа за Турция

Генералният секретар на Съвета на Европа посочи, че има нужда от чистки в държавните институции в Турция след проваления опит за преврат, но трябва да се спазват нормите на Европейската конвенция за правата на човека. Торбьорн Ягланд е първият високопоставен европейски представител, който посещава Анкара след събитията от 15 юли.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:25, 03.08.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

След острите критики от страна на Европа за арестите и чистките последвали опита за преврат, в Анкара бяха произнесени думи на солидарност. След среща с турския първи дипломат Мевлют Чавушоглу, Торбьорн Ягланд каза, че подкрепя демократичните институции в Турция.

Торбьорн Ягланд, генерален секретар на Съвета на Европа: Този опит за преврат трябва да бъде осъден по най-строгия начин. Тогава още преди полунощ заявих ясно, че това е неприемливо. Не знаех кой ще победи, но ако бяха победили превратаджиите, нямаше да бъда на тяхна страна.

Домакинът увери, че в действията след събитията не са противозаконни.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Знаем какви са отговорностите ни по отношение на ЕС и международните ценности. Никога не сме накърнявали принципа за върховенство на правото, човешките права и идеята за демокрация.

Но заради напрежението със Запада в някои страни от региона нарастват тревогите дали Анкара ще спазва споразумението с Брюксел за мигрантите. Турските власти поеха ангажимент да ги задържат, срещу 6 млрд. евро и либерализация на визовия режим. Падането на визите беше отложено от юли вероятно за октомври. След опита за преврат турският президент подозира Запада в съучастие, а оттам го критикуват за арестите и чистките в страната му. "Споразумението може да бъде засегнато, защото предполага задължения и на двете страни" - са думи на турския посланик в Букурещ. Турция не е изпълнила всички поставени условия за падане на визите.

Елмар Брок, председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент: Не бива да се нарушават човешки права. Турция не е изпълнила всички условия. Ако не се съобрази с тях, споразумението трябва да бъде прекратено.

Гръцки министър посочи, че Евросъюзът трябва да разработи резервен план за действия, в случай че Турция откаже да изпълнява задълженията си за бежанците. По-рано турският външен министър Чавушоглу поиска твърда дата за начало на безвизовия режим и посочи, че ако не я получи, Анкара ще спре изпълнението на споразумението за овладяване на мигрантския поток към Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Повече въоръжени полицаи по улиците на Лондон
​Повече въоръжени полицаи по улиците на Лондон
Проектира се санирането на два блока в Силистра и в Айдемир
Проектира се санирането на два блока в Силистра и в Айдемир