Темата за Иран - акцент на срещата за сигурността в Близкия Изток

Темата за Иран доминираше на тристранната среща по проблемите на сигурността в Близкия Изток, която се проведе в Йерусалим. В нея участваха съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън, шефовете на Съветите за национална сигурност на Русия и Израел - Николай Патрушев и Меир бен Шабат, както и премиерът Бенямин Нетаняху. Под знака на Иран премина и темата за Сирия. Днес Техеран осъди новите американски санкции, а президентът Тръмп предупреди, че всеки удар по американска цел ще бъде посрещнат със съкрушителна сила.

Фани Аронова
от Фани Аронова
преди 8 месеци
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Срещата в Йерусалим беше наречена безпрецедентна и наистина е първата в този формат. В изявленията си участниците избегнаха различията по Сирия. Премиерът Нетаняху посочи, че Израел ще парира иранските атаки от нейната територия, а прогонването на иранските сили от Сирия е обща цел и това ще направи Близкия изток по-стабилен.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Ние тримата искаме да видим мирна и стабилна Сирия. Имаме за цел да постигнем и нещо по-сериозно - всички чужди сили, влезли в Сирия след 2011 г, да напуснат страната.

Николай Патрушев каза, че Иран е партньор на Русия, но той разбира и опасенията на Израел.

Николай Патрушев, секретар на руския Съвет за национална сигурност: Русия и Иран имат общи планове за борба с тероризма. Водят се съвместни мероприятия. Разбираме загрижеността на Израел и искаме заплахите да се премахнат. Това е важно за нас - в Израел има два милиона рускоговорящи.

Ден след като Вашингтон затегна санкциите срещу Техеран, съветникът на Доналд Тръмп отправи своеобразна покана за диалог.

Джон Болтън, съветник по националната сигурност в Белия дом: Президентът държи отворена вратата за истински преговори за цялостно и проверимо премахване на ядрената оръжейна програма на Иран, на системите за балистични ракети, на подкрепата за тероризма и друго зловредно поведение по света. Иран трябва просто да влезе през тази отворена врата.

Днес иранският президент Хасан Рохани реагира остро на новите санкции, които включват върховния водач Али Хаменей, а скоро и външния министър Зариф.

Хасан Рохани, президент на Иран: Действията на Белия дом означават, че те са умствено изостанали. Нали казахте, че искате да преговаряте? Ако това е вярно, нямаше да налагате санкции на нашия външен министър.

От Техеран обявиха, че на 7 юли Иран ще ограничи още спазването на задълженията си по ядрената сделка. Новите американски санкции затварят за постоянно пътя пред дипломацията, пише британската преса.

Топ 24
Най-четени