НОВИНИ

Теменужка Петкова: Временно ще прекратим концесията на мина "Оброчище"

Концесията на мина "Оброчище" ще бъде спряна временно от днес за 14 дни заради пропуснати концесионни вноски към бюджета на стойност близо 205 000 лв., каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През този период концесионерът е длъжен да изплаща трудови възнаграждения, добави Петкова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 05.06.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Временно се спират всички дейности по добив, но всички други задължения остават, добави още Петкова.

Тя призова миньорите да излязат от мината, за да може и концесионерът да изпълни ангажиментите си и да не бъде подлаган на риск животът им там.

Теменужка Петкова, енергиен министър: Това временно спиране на договора не е основание да се търсят неустойки от страна на концесионера, както и не е и основание да се счита, че периодът, за който ще бъде спрян временно този договор, следва да бъде и задължително увеличен срокът на концесията. Законодателят ясно го е разписал в Закона за подземните богатства.
;

Въздухът в мината се влошава, но миньорите продължават протеста. Те очакват властите, за да обсъдят проблемите на мината и неизплащането на пари и да се намери решение. Проверка на главна инспекция на труда показа нарушения, обещано е след 8 юни да бъдат изплатени евентуално заплатите за април.

Колективния трудов договор е подписан, но не са изпълнени записаните договорености в него, завиха миньорите. Затова искаха разваляне на концесията.

Очаква се омбудсманът и представител на министерството на икономиката да пристигнат в мината в "Оброчище".

Вижте във видеото още какво казаха миньорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Радев: Имало е данни за терористична заплаха и у нас
Валентин Радев: Имало е данни за терористична заплаха и у нас
Журналистът на БНТ Геновева Радева: Ясна е самоличността на нападателите
Журналистът на БНТ Геновева Радева: Ясна е самоличността на нападателите