НОВИНИ

Метеоролозите: Август започва със слънчево и горещо време

Опасно гореща неделя с код жълто за цялата страна. Температурни рекорди не бяха достигнати, но традиционно най-горещо беше в Сандански, където термометърът удари 36 градуса. Много горещо беше в Ловеч, Велико Търново и Сливен. Заради жегата синоптиците предупредиха за опасност от пожари, а лекарите посъветваха възрастните и хронично болните да не излизат в пика на жегите. А ето и какво време ни очаква през целия месец август.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:34, 31.07.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Лятото е в разгара си. Мнозина вече са по планинските и морските ни курорти, други стягат куфарите. Новините за тях са добри, тъй като тази година август се очаква да бъде със средни температури - около и малко над нормата. Месецът ще започне със слънчево и горещо време. Според метеоролозите най-високите температури през август ще са между 34° и 39°. а най - ниските между 10° и 15°.

Анастасия Кирилова - синоптик, Национален институт по метеорология и хидрология, БАН: Най-високи ще са температурите в първите дни от месеца. След 2 август до 5 ще премине студен атмосферен фронт и те ще се понижат и ще бъдат вече близки до нормалните за началото на август.

От 5 до 10 август времето ще се стабилизира, ще бъде слънчево и топло.

През второто десетдневие от месеца няма да има особена промяна, температурите ще са близки до обичайните. Не е изключено обаче в следобедните часове да се заоблачи и на места, предимно в Северозападните райони, да превали и прегърми.

Най-трудна е прогнозата за третото десетдневие на август, когато се очакват динамични атмосферни процеси и променливо време.

Въпреки това валежите през август ще са около нормата и най-малко по Черноморието.

Що се отнася до планините, там времето винаги е по-променливо и трудно се прави дългосрочна прогноза.

Анастасия Кирилова - синоптик, Национален институт по метеорология и хидрология, БАН: Всички, които ходят в планината, трябва да се съобразяват със краткосрочната прогноза преди да тръгнат за катерене или разходка.

И така , въпреки че в края на август времето ще е променливо, с вероятност за превалявания, като цяло месецът ще е с нормални летни температури и най-важното - ще бъде особено подходящ за почивка по Черноморието.

Хубаво лято!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пещерата Козарника - където неандерталците живеят със съвременните хора
Пещерата "Козарника" - където неандерталците живеят със съвременните хора
Големият финал на Надиграй ме
Големият финал на "Надиграй ме"