НОВИНИ

Тереза Мей: Ако сделката пропадне, Брекзит ще бъде загубен

Премиерът Тереза Мей предупреди депутатите, че Великобритания може да не напусне Европейския съюз, ако гласуват против сделката, която тя договори с Брюксел.

bnt avatar logo
от БГНЕС
16:56, 12.03.2019
Чете се за: 01:02 мин.
По света
тереза мей сделката пропадне брекзит загубен
Треза Мей, министър-председател на Обединеното кралство: Ако този вот не премине тази вечер, ако тази сделка не бъде приета, тогава Брекзит може да бъде загубен.

Снощи Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер постигнаха пробив в преговорите между Великобритания и Европейския съюз, предава АФП. Тереза Мей договори обвързващи промени в спорния защитен механизъм за ирландската граница. В навечерието на решаващия вот в британския парламент, министър-председателят Тереза Мей договори в Страсбург краен срок за най-проблемната мярка от споразумението между Лондон и Брюксел за условията на раздялата.

Великобритания трябва окончателно да напусне Европейския съюз преди 23 май, написа председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тогава започват европейските избори.

Британският първи министър Дейвид Лидингтън заяви пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

В обща декларация между Великобритания и Европейския съюз казват, че двете страни се ангажират да заменят защитния механизъм с друга мярка преди изтичането на декември 2020 г. Именно липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство. Опасенията им бяха, че предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Механизмът беше включен в споразумението, за да се избегне вариант, при който по границата между Ирландия и Северна Ирландия, която се превръща във външна граница на ЕС, отново да се издигнат пропускателни пунктове и ограждения.

Не е ясно дали определянето на краен срок ще е достатъчно, за да подкрепят депутатите плана на Тереза Мей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 държави затвориха въздушното си пространство за Боинг 737 Макс 8
7 държави затвориха въздушното си пространство за Боинг 737 Макс 8
Доживотен затвор получи терористът от еврейския музей в Брюксел
Доживотен затвор получи терористът от еврейския музей в Брюксел