НОВИНИ

Тереза Мей дава шанс на парламента да отложи Брекзит

Британският премиер Тереза Мей даде официално шанс на парламента да отложи Брекзит. Това може да се случи на 14 март, ако на 12 и 13 март депутатите първо отново отхвърлят нейното споразумение с ЕС, а след това решат, че Обединеното кралство няма да напуска Съюза без сделка.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:58, 26.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

С обещанието си да даде тази възможност на депутатите Тереза Мей се надява да ги убеди на насроченото за утре гласуване да не отнемат от правителството инициативата по процеса на напускане на Европейския съюз.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Ако парламентът, след като е отхвърлил договореното с Европейския съюз споразумение, отхвърли и напускане на 29 март без споразумение и политическа декларация за бъдещите отношения, на 14 март правителството ще се допита до парламента дали да поискаме кратко удължаване на действието на чл. 50.

Това удължаване не бива да е по-дълго от края на юни, предупреди Мей. Защото иначе в качеството си на все още членка на Евросъюза Великобритания ще трябва да излъчи евродепутати през май, за да има представители в Европарламента, когато той се конституира през юли. Премиерът декларира, че приоритет за нея остава промяна на споразумението с Брюксел.

;

Лидерът на лейбъристката опозиция Джеръми Корбин настоя, ако споразумението на Мей все пак бъде одобрено от парламента, то да бъде подложено и на референдум.

Джеръми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Ако споразумението мине някак в парламента на по-късен етап, настояваме да го утвърди и обществото с пряк вот, за да видим дали хората смятат, че това е за каквото са гласували първия път. Брекзит без сделка ще е катастрофален.

Тереза Мей обаче е категорично против втори референдум, защото това би било предателство срещу волята на 17 милиона избиратели от 2016 г. А в Брюксел източници от евроинституциите заявиха пред Ройтерс, че Европейският съюз ще приветства кратка отсрочка на Брекзит с цел споразумението да бъде одобрено от британския парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца
Отложиха въвеждането на нови касови апарати със седем месеца
Слушалки-преводач и крушка с 16 милиона цвята показаха в Барселона
Слушалки-преводач и крушка с 16 милиона цвята показаха в Барселона