НОВИНИ

Тереза Мей каза, че ще се стреми да остане на поста, за да осигури стабилност

Британският премиер Тереза Мей заяви рано тази сутрин, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки че прогнозни резултати показват, че нейната Консервативна партия ще загуби мнозинството си в парламента, а опозицията вече я призова да подаде оставка, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
07:51, 09.06.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света
тереза мей каза стреми остане поста осигури стабилност

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза Мей, след като стана ясно, че тя е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд.

"И ако, както показват прогнозите, Консервативна партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", заяви Тереза Мей.

Според актуализирани прогнозни данни на Би Би Си консерваторите се очаква да спечелят 318 места, като това е с 13 по-малко в сравнение с предходните избори през 2015 г. За да имат мнозинство, те трябва да разполагат с 326 места в парламента, който има 650 места.

Прогнозите на Би Би Си показват, че лейбъристите имат ще имат 267 места, което е с 29 места повече в сравнение с предишните избори.

Шотландските националисти ще останат трети с 32 места. На предишните избори те имаха 56 места в парламента.
Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

Досега пък преброяването показва, че консерваторите печелят 298 места, лейбъристите 252 места, а шотландските националисти 34 места. Според досегашните резултати либералните-демократи получават 12 места, демократичните юнионисти - 10 места, а Шин Фейн 7 места, съобщава Би Би Си.

Преброяването е извършено в 615 окръга от общо 650.

Изразено в проценти това означава, че консерваторите имат засега 42,3 процента, лейбъристите - 40,3, шотландските националисти - 3,1, либералните демократи - 2,1, демократичните юнионисти - 1 процент, а Шин Фейн - 0,8 процента, показват данни, изнесени на сайта на Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашия пратеник в Лондон: Консерваторите загубиха мнозинството
От нашия пратеник в Лондон: Консерваторите загубиха мнозинството
Климатологът Георги Рачев: Взривно затопляне след понеделник
Климатологът Георги Рачев: "Взривно" затопляне след понеделник