НОВИНИ

Тереза Мей на Даунинг стрийт 10

Смяната на Даунинг Стрийт 10 вече е факт. Тереза Мей е новият министър-председател на Великобритания, а Дейвид Камърън говори за последно пред емблематичната черна врата. Мей вече започна да обявява имената от новия си кабинет. Бившият министър на външните работи - Филип Хамънд, ще поеме финансовото ведомство. Дипломат номер едно ще бъде Борис Джонсън, емблематичният бивш кмет на Лондон. Амбър Ръд ще е новият министър на вътрешните работи, каквато до вчера беше самата Тереза Мей. А Дейвид Дейвиз ще оглави министерството, което ще отговаря по въпросите за Брекзита.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:44, 13.07.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Денят за Дейвид Камерън започна с отговори на въпроси на депутати. По традиция пленарните сесии на Острова преминават атрактивно, но този път овациите, острите реплики и типичното английско чувство за хумор бяха особено забележителни. След това Камерън връчи оставката си на Кралица Елизабет Втора и се върна за последно на Даунинг Стрийт 10.

Дейвид Камърън, бивш министър-председател на Великобритания: "Най-голямата чест в живота ми беше да служа като министър председател през последните шест години и да бъда лидер на моята партия за почти единадесет години. И когато днес си тръгваме за последен път, единственото ми желание тази страна, която обичам толкова много, да бъде успешна! Благодаря!

Така Камерън, придружаван от съпругата и децата си, сложи край на 6-годишното си управление. А символичният адрес вече беше свободен за новия наемател. Тереза Мей пристигна в Бъкингамсия дворец и след кратка аудиенция с Елизабет Втора получи мандат за съставяне на ново правитлество. минути по-късно произнесе и първта си реч като премиер, която вече беше обявена за програмна.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Знам, че работите денонощно, знам че давате най-доброто от себе си, но знам, че животът понякога може да бъде труден. Правителството, което ще оглавя, ще бъде мотивирано не от малцина привилегировани, а от вас. Ще направим всичко, за да може ВИЕ да контролиране живота си. Когато вземаме важни решения, ще мислим за ВАС."

Едно от най-големите предизвикателства, с които Тереза Мей ще трябва да се справи е раводът между Лондон и Брюксел. Големият въпрос в момента е кога точно ще задейства член 50 от Лисабонския договор и процедурата по излизане от голямото европейско семейство.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "При излизането си от Европейския съюз ще си изковем една смела, нова, положителна роля в света и ще направим Великобритания страна, която работи не за малцина с привилегии, а за всички нас! Това ще бъде мисията на правителството, което оглавя, и заедно ще изградим една по-добра Великобритания!"

А дали любителката на вкусни гозби и екстравагантни обувки ще стане Желязнате Лейди номер 2 ще покаже само времето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката на Тодор Славов, обвинен за убийството на гарда на Митьо Очите
Гледат мярката на Тодор Славов, обвинен за убийството на гарда на Митьо Очите
Увеличават се кражбите сред чужди туристи
Увеличават се кражбите сред чужди туристи