COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Тереза Мей на Даунинг стрийт 10

Смяната на Даунинг Стрийт 10 вече е факт. Тереза Мей е новият министър-председател на Великобритания, а Дейвид Камърън говори за последно пред емблематичната черна врата. Мей вече започна да обявява имената от новия си кабинет. Бившият министър на външните работи - Филип Хамънд, ще поеме финансовото ведомство. Дипломат номер едно ще бъде Борис Джонсън, емблематичният бивш кмет на Лондон. Амбър Ръд ще е новият министър на вътрешните работи, каквато до вчера беше самата Тереза Мей. А Дейвид Дейвиз ще оглави министерството, което ще отговаря по въпросите за Брекзита.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:44, 13.07.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Денят за Дейвид Камерън започна с отговори на въпроси на депутати. По традиция пленарните сесии на Острова преминават атрактивно, но този път овациите, острите реплики и типичното английско чувство за хумор бяха особено забележителни. След това Камерън връчи оставката си на Кралица Елизабет Втора и се върна за последно на Даунинг Стрийт 10.

Дейвид Камърън, бивш министър-председател на Великобритания: "Най-голямата чест в живота ми беше да служа като министър председател през последните шест години и да бъда лидер на моята партия за почти единадесет години. И когато днес си тръгваме за последен път, единственото ми желание тази страна, която обичам толкова много, да бъде успешна! Благодаря!

Така Камерън, придружаван от съпругата и децата си, сложи край на 6-годишното си управление. А символичният адрес вече беше свободен за новия наемател. Тереза Мей пристигна в Бъкингамсия дворец и след кратка аудиенция с Елизабет Втора получи мандат за съставяне на ново правитлество. минути по-късно произнесе и първта си реч като премиер, която вече беше обявена за програмна.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Знам, че работите денонощно, знам че давате най-доброто от себе си, но знам, че животът понякога може да бъде труден. Правителството, което ще оглавя, ще бъде мотивирано не от малцина привилегировани, а от вас. Ще направим всичко, за да може ВИЕ да контролиране живота си. Когато вземаме важни решения, ще мислим за ВАС."

Едно от най-големите предизвикателства, с които Тереза Мей ще трябва да се справи е раводът между Лондон и Брюксел. Големият въпрос в момента е кога точно ще задейства член 50 от Лисабонския договор и процедурата по излизане от голямото европейско семейство.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "При излизането си от Европейския съюз ще си изковем една смела, нова, положителна роля в света и ще направим Великобритания страна, която работи не за малцина с привилегии, а за всички нас! Това ще бъде мисията на правителството, което оглавя, и заедно ще изградим една по-добра Великобритания!"

А дали любителката на вкусни гозби и екстравагантни обувки ще стане Желязнате Лейди номер 2 ще покаже само времето.

Топ 24
Най-четени
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Днес валежите ще спрат, а вятърът ще отслабне
Зелена светлина: Смъртоносен метан се превръща в електричество
Зелена светлина: Смъртоносен метан се превръща в електричество