НОВИНИ

Тереза Мей оцеля: Битката за сделката с Брекзит продължава

Докато Тереза Мей преговаря в Брюксел, в Лондон поддръжниците ѝ си отдъхнаха след победата ѝ снощи. Тя запази поста си на лидер на Консервативната партия, след като спечели вота на недоверие с 200 срещу 117 гласа. За британците обаче неяснотата за бъдещето им след напускането на Европейския съюз не намаля.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:15, 13.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

"Да запазим Мей и да продължим напред" - с тези думи - перифраза на пословичното британско "Да запазим спокойствие" - лондонски вестник обяви победата на Мей. Според Индипендънт, тя е била на косъм, но дори и така - вотът ѝ осигури непоклатимост на поста за година напред - времето, за което нямат право да искат отново оставката ѝ. И по въпроса за съдбата на Мей, както и по въпроса за Брекзит, британците не са единни.

Пол Хобс, жител на Лондон: "Разочароващо е, че тя оцеля от вота, но се надявам, че ще се обединят и ще извършат един достоен Брекзит, защото досега е пълен хаос."
Колин Куин, жител на Лондон: "Сега стана по - лошо. Ако тя си беше отишла и беше спечелил някой убеден привърженик на напускането, имаше по - голям шанс да стане, а сега ...никой не знае."

В програмата на парламента за следващата седмица не е включен вота по сделката, а това означава, че най- вероятно ще е догодина.

С неяснотата около начина на излизане на Великобритания от съюза след три месеца и половина, мнозина британци търсят спасителен изход поединично. Броят на поданиците на кралицата, кандидатстващи за гражданство в страни - членки е нараснал повече от два пъти след референдума за Брекзит. През 2017 - та 12 994 британци са получили паспорти от страни от ЕС.

Най-желаната страна е Германия, където през 2017 - та са подадени 500 молби за гражданство от британци в сравнение с едва 45 две години по - рано. на второ място - Франция и на трето - Белгия. Ирландските паспорти също са силно желани от британците, които искат да са сигурни, че ще продължат да пътуват свободно в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След атаката в Страсбург: Строги проверки на границата между Франция и Германия
След атаката в Страсбург: Строги проверки на границата между Франция и Германия
Борисов разговаря с Тимерманс в рамките на срещата на върха на ЕС
Борисов разговаря с Тимерманс в рамките на срещата на върха на ЕС