НОВИНИ

Тереза Мей призова консерваторите да се обединят за сделка с ЕС

Британският премиер призова консерваторите да се обединят за постигане на сделка с Европейския съюз. Тереза Мей обаче твърдо заяви, че ако се наложи, британците са готови да напуснат и без споразумение. Брекзит беше доминиращата тема на конгреса на Консервативната партия в Бирмингам, в който участваха 11 000 делегати.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
22:02, 03.10.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Премиерът Мей излезе с танцова стъпка на сцената и спечели симпатиите с чувството си за самоирония. Но танцът в преговорите между Лондон и Брюксел в момента прилича на две назад, без нито една стъпка напред. Заплахата от излизане на британците от съюза след шест месеца без договорено споразумение за условията и принципите на бъдещите отношения е надвиснала заплашително и от двете страни на Ламанша.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Никой не иска добра сделка повече от мен. Но това никога не е означавало сделка на всяка цена. Великобритания не се страхува да напусне да напусне без сделка, ако се наложи."

Тереза Мей повтори позицията си, че няма да приеме страната да бъде разкъсана от граница между Ирландия и Северна Ирландия и няма да допусне никоя общност в съюза да бъде изоставена, визирайки едно от предложенията на Брюксел Северна Ирландия да остане част от единния пазар.

;

Премиерът Мей отхвърли като непоходящи за Великобритания моделът на Норвегия или Споразуменето за свободна търговия с Канада.

Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: "Ето нашето предложение. Да си върнем контрола над нашите граници, закони и пари. Това е добре за работните места, добре за нашия съюз. Това е следване на решението от референдума. С вяра в британския народ. Това е нашият национален интерес."

Консерваторите обаче са всичко друго, но не и единни по въпроса за политиката на Тереза Мей за Брекзит. Твърдолинейните ѝ съпартийци я критикуват за подхода ѝ и остава неясно дали биха подкрепили сделка при гласуване в парламента - ако тя все пак бъде постигната след преговори с Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен мъж е проникнал в имението на Фетхуллах Гюлен в Пенсилвания
Въоръжен мъж е проникнал в имението на Фетхуллах Гюлен в Пенсилвания
Отмениха близо 200 полета в Япония заради приближаването на тайфуна Конгрей
Отмениха близо 200 полета в Япония заради приближаването на тайфуна "Конгрей"