НОВИНИ

Тереза Мей призова парламента да подкрепи сделката за Брекзит

Последни 24 часа до гласуването, което ще реши съдбата на Брекзит. Месец след отлагането на вота от премиера, изгледите споразумението за напускане да събере необходимата подкрепа не са по-големи.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:35, 14.01.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Тереза Мей, която през последните седмици неуморно повтаря, че това е единствената възможна сделка за организирано напускане, използва и последния момент - от фабрика в град Стоук он Трент - крепост на привържениците на Брекзит.

Тереза Мей, министър, председател на Великобритания: Единствените начини да гарантираме, че няма да напуснем без сделка, са - да изоставим Брекзит, като предадем волята на британския народ или да напуснем със сделка, а единствената сделка на масата е тази, която депутатите ще гласуват утре вечер. Можем да избегнем варианта "без сделка", като гласуваме за тази сделка.

Часове по - късно Мей застана за пореден път пред депутатите, за да им напомни, че историята ще ги съди по това дали са осъществили Брекзит, защитавайки икономиката и сигурността на страната.

;

В израз на подкрепа за Тереза мей, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет ѝ изпратиха писмо с допълнителни уверения за последиците от споразумението. Относно предизвикалия най-сериозни брожения сред британските политици предпазен механизъм за избягване на физическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия, Юнкер и Туск уверяват, че ако изобщо се наложи използването му, то ще е за възможно най-кратко време.

Ако парламентът отхвърли сделката, Тереза Мей разполага с три дни, за да представи план „Б“.

От тук нататък вариантите са много - излизане без сделка, опит за предоговаряне на документа, въпреки че Брюксел многократно обяви, че това е финалният вариант, вот на недоверие на кабинета и нови избори на Острова и най-често споменавания в последните дни - отлагане на излизането, насрочено за 29 март, ако Лондон изпрати молба за отсрочване на чл. 50.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров с успешен старт в Мелбърн
Григор Димитров с успешен старт в Мелбърн
Казусът с либийския кораб: Има ли изход юридическият спор?
Казусът с либийския кораб: Има ли изход юридическият спор?