НОВИНИ

Тереза Мей се срещна с Доналд Тръмп

Британският премиер Тереза Мей се срещна тази вечер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Това е първата му среща с чуждестранен лидер след като встъпи в длъжност. В дневния ред на разговорите са двустранните търговските връзки, сътрудничеството в сигурността и бъдещето на НАТО. Утре Тръмп ще разговаря по телефона с лидерите на Русия, Германия и Франция.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:20, 27.01.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Срещата Тръмп-Мей в Белия дом продължи около час. По-рано британският премиер поднесе цветя на Арлингтънското гробище във Вашингтон, а пред конгресмени -републиканци във Филаделфия се обяви за подновяване на специалните двустранни отношения в новата епоха. Тя подчерта, че двете държави винаги трябва да стоят зад своите приятели и съюзници, но даде сигнал за промяна на досегашната външна политика на интервенции в страни като Афганистан и Ирак. За напред британски части ще бъдат изпращани само там, където има реална заплаха за британските интереси, изтъкна Мей.

Тя определи Тръмп като приятел и съюзник, но го призова да не обръща гръб на глобалните институции и трайно установените политически ценности. Британският премиер призна необходимостта от общи действия с Русия за край на войната в Сирия, но даде съвет на домакина.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: "Когато става дума за Русия, най-мъдро е да се вземе пример от президента Рейгън, който в преговорите с тогавашния си руски колега Горбачов следваше поговорката: "Доверявай се, но проверявай!". В случая с президента Путин, моят съвет е: "Оказвай сътрудничество, но бъди нащрек."

Разговорът на Путин с Тръмп е утре вечер Московско време, уточни Кремъл. Според говорителя Песков, това ще бъде само първи контакт, в който руският президент ще поздрави американския си колега с встъпването в длъжност. Вероятно ще стане дума и за американските санкции срещу Русия заради Украйна, уточни Белият дом.

По-късно днес Тръмп ще бъде в Пентагона за клетвата на министъра на отбраната Джеймс Матис и ще получи информация за борбата срещу Ислямска държава, а Тереза Мей заминава за турската столица Анкара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Европейският съюз има бъдеще, смятат български евродепутати
​Европейският съюз има бъдеще, смятат български евродепутати
Почетоха с флашмоб жертвите от Холокоста
Почетоха с флашмоб жертвите от Холокоста