НОВИНИ

Първи ден на Тереза Мей начело на британското правителство

Днес ще се проведат също първото заседание на "Банк ъф Ингланд" след референдума, както и изборите за лидер на опозиционната Лейбъристка партия.

bnt avatar logo
от БНТ
06:31, 14.07.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Новоназначеният британски премиер Тереза Мей обяви снощи ключовите назначения в нейното правителство. Повечето от тях са на водещи поддръжници на успешната кампания за излизане на Великобритания от Европейския съюз, която бе подкрепена от мнозинството британци в референдума на 23 юни.

Най-изненадващото назначение бе на бившия лондонски кмет, евроскептика Борис Джонсън. Лидерът на кампанията за Брекзит, смятан доскоро за главен претендент за наследник на досегашния премиер Дейвид Камерън, поема външното министерство. В близките дни премиерът Мей ще продължи да попълва състава на кабинета си, като ще търси баланс не само между поддръжници и противници на Европейския съюз, но и равенство между половете.

По повод най-наболелият въпрос - за излизането на Великобритания от Европейския съюз, Тереза Мей е заявила в телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Франсоа Оланд, че нейното правителство се нуждае от време, преди да започне преговори за Брекзита. Новият премиер разговаря и с премиера на Ирландия Енда Кени, часове след като пое премиерския пост от Дейвид Камерън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дистанционно обучение в Стопанската академия в Свищов
Дистанционно обучение в Стопанската академия в Свищов
Продължава делото срещу срещу акушерката Емилия Ковачева
Продължава делото срещу срещу акушерката Емилия Ковачева