НОВИНИ

Тереза Мей увери, че Лондон и Брюксел са все по-близо до споразумение за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей увери, че Лондон и Брюксел са все по-близо до споразумение за Брекзит, въпреки трудностите по преговорите. В реч, посветена на вижданията й за бъдещето на страната след напускането, тя призна, че нито Великобритания, нито ЕС ще получат всичко, което искат от сделката за развода.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:05, 02.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Мей припомни част от първата си реч като министър-председател и наблегна върху това, че правителството продължава да работи в интерес на всички, а не само на богатите и привилегированите. Преходен период ще има, но той трябва да бъде ясно ограничен във времето.

Тереза Мей не скри, че предстои труден период за страната ѝ по отношение на икономиката и износа на стоки, както и отмяната на европейското право.

В комичен за присъстващите журналисти момент, Мей се обърка и заяви, че ще настояват за граница с Ирландия. Именно въпросът за бъдещето на границата и единството на Обединеното кралство, бяха сред акцентите в изказването ѝ.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем връщането на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Трябва да постигнем споразумение и за митниците. Великобритания напуска Митническия съюз, но ЕС има споразумения за него с редица трети страни. Не можем просто да се съгласим на същите условия, защото това би означавало да имаме по-малко права, отколкото сега дори и по въпросите за британската външна търговия.
Няма да допуснем някой да се опитва да наруши единството на Обединеното кралство. Ние не искаме да имаме граница с Ирландия, но и не можем да се намесим в решението на ЕС, ако Брюксел настоява да има такава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит
Руският патриарх Кирил се срещна с българския патриарх Неофит
Мобилни екипи ще организират кръводаряването по места
Мобилни екипи ще организират кръводаряването по места