НОВИНИ

Тереза Мей за Брекзит: Идните седем дни ще бъдат решаващи

След седмица на политически хаос, заради споразумението за Брекзит, Великобритания се готви за още напрегнати дни. Договореното с Брюксел беше одобрено от правителството, но последваха оставки на министри, а сега предстои гласуване в британския парламент с твърде неясен изход. Плана, който отстоява премиерът Тереза Мей, все така среща среща съпротива от опозицията и от нейната консервативна партия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:53, 18.11.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В края на една тежка седмица британският премиер и водещи политици си поделиха телевизионния ефир, за да изложат за позициите си по сделката с Брюксел. Тереза Мей каза пред телевизия "Скай Нюз", че предстоят още преговори между Лондон и Брюксел по условията за Брекзит и на 25 ноември ще има извънредна среща на върха на Евросъюза.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Идните седем дни ще бъдат решаващи. Става дума за бъдещето на тази страна, за препитанието на хората. За бъдещето на децата и внуците им.

Вариантите за бъдещето на сделката са много - от предоговаряне, до нов референдум за напускане на Евросъюза. Най-трудно изглежда прокарването в парламента. Опозицията потвърди, че няма да подкрепи споразумението с Брюксел.

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Не смятаме, че то служи на интересите на страната. Правителството трябва спешно да го предоговори.

Депутатите от Шотландската национална партия също ще гласуват против.

Никола Стърджън, първи министър на Шотландия: Споразумението за напускане, а аз минах всичките над 500 страници, има недостатъци, но по-важното е, че в него няма яснота за бъдещите отношения между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Мей не успя да преодолее съпротивата и в своята консервативна партия.

Доминик Рааб, бивш министър за Брекзит: Ще подпишем приемането на правила и закони, съставени от други членки на Евросъюза, без да се взема предвид ситуацията във Великобритания. Никоя демократична страна в историята не е подписвала такова нещо.

В тази битка на карта е поставена съдбата на премиерския пост. Депутати консерватори изпратиха писма до председателя на партийна комисия с искане за вот на недоверие на Мей. Нужната бройка от 48 писма засега не е достигната. Но напрежението продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Товарният кораб Прогрес МС-10 се скачи с МКС
​Товарният кораб "Прогрес МС-10" се скачи с МКС
Бенямин ​Нетаняху: Сега не е време за предсрочни избори в Израел
Бенямин ​Нетаняху: Сега не е време за предсрочни избори в Израел